Business Internaţional

În timp ce lupta pentru petrol din Libia dă semne de oprire, apa devine din ce în mai greu de obţinut: după opt ani de la asasinarea lui Gaddafi, o noua criză pare să cuprindă ţara

În timp ce lupta pentru petrol din Libia dă semne de...

Autor: Eduard Ivanovici

20.07.2019, 21:11 560

Întreruperile la rezervele de apă au devenit un lucru obişnuit de la prăbuşirea conducerii lui Gaddafi, însă o nouă criză este pe cale să izbucnească într-o ţară care este formată din deşert uscat şi împărţită între două administraţii concurente.

În Libia de Vest, rezervele de apă sunt mai dificil de obţinut de la o zi la alta, având în vedere că reţeaua de energie electrică şi sistemul de control al apei au fost afectate printr-o ofensivă a forţelor militare din Estul Libiei, comandate de Khalifa Haftar, unde se află guvernul sprijinit de ONU.

Grupările armate au profitat de situaţie, declanşând o serie de jafuri de-alungul regiunii. În mai, un grup de bărbaţi înarmaţi au ameninţat mai mulţi oficiali din Tripoli să oprească aprovizionarea cu apă pentru două zile în Tripoli, capitala Libiei.

Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat părţile implicate că apa nu trebuie să devină o armă de război, însă sistemul de apă este deja avariat în Libia de Vest, unde este situată capitala, conform unor rapoarte UNICEF.

Problemele pot escalada până la o oprire bruscă şi incontrolabilă a rezervelor de apă. ”Consecinţele pot fi catastrofice dacă nu există o alternativă viabilă sistemului de aprovizionare a apei”, spune raportul UNICEF.

O situaţie în care Libia îşi închide sistemul public de aprovizionare cu apă nu s-ar putea dovedi decât dramatică, aproximativ 4 milioane de oameni urmând să rămână fără apă potabila. Purtătorul de cuvânt al UNICEF Libia, Mostafa Omar, a declarat prin email că printre consecinţele unei situaţii de acest fel se pot număra holera, hepatita de tip A şi diareea, care poate fi mortală în rândul nou-născuţilor.

Deşi este prima ţară din Africa la rezervele de petrol, Libia se confruntă cu militanţi anarhici musulmani, diverse grupări armate şi trafic de persoane în pe teritoriul Europei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO