Business Internaţional

În timp ce Moldova declară stare de urgenţă din cauza crizei gazelor, Transnistria este menţionată în contextul crizei ucrainene

În timp ce Moldova declară stare de urgenţă din cauza...

Autor: Catalina Apostoiu

21.01.2022, 00:05 508

Republica Moldova, o ţară mică şi considerată cea mai săracă economie europeană, apare în ştiri mari. Pe de o parte, acolo a fost declarată stare de urgenţă din cauza unei crize energetice, în contextul în care guvernul are o dispută cu Gazprom, compania care exportă gaze naturale ruseşti. Iar pe de alta, oficiali ruşi menţionează teritoriul separatist moldovenesc Transnistria drept modelul de soluţionare a conflictului Donbass, teritoriu ucrainean controlat de forţe separatiste proruse. Rusia are trupe „de menţinere a păcii“ în Trans­nistria, pe care nu vrea să le retragă, iar acum a concentrat o forţă militară masivă la graniţa cu Ucraina. 

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat cererea guvernului ţării de introducere a stării de urgenţă în sectorul energiei din cauza dificul­tăţilor legate de plăţile pentru livrările de gaze ruseşti, relatează Reuters.

Premierul Natalia Gavriliţa declarase cu o zi în urmă că guvernul are nevoie să-şi extindă atribuţiile pentru a gestiona situaţia din sectorul energetic, cum ar fi transferarea livrărilor de gaze dinspre industrie către gospodării şi utilizarea de fonduri bugetare pentru plata gazelor.

Moldova îşi va plăti în întregime avansul către gigantul rus Gazprom pentru livrările de gaze, a anunţat premierul. Anterior, guvernul mol-dovean anunţa că Gazprom a respins cererea Moldovei de a-şi reprograma plata gazelor pe ianuarie, obligând ţara să introducă stare de urgenţă în sectorul energiei.

Moldova şi Gazprom au încheiat un contract pe cinci ani pe 1 noiembrie, acesta prevăzând plata unui avans până pe data de 20 a fiecărei luni.

Vicepremierul Andrei Spînu declarase iniţial că ţara poate plăti 38 de milioane de dolari dintr-o factură de 63 de milioane de dolari, însă ulterior Gavriliţa a anunţat că Moldova a găsit soluţii de a plăti suma în întregime.

Potrivit acesteia, guvernul va amâna plăţile de TVA pentru compania Moldovagaz şi va transfera către companie fonduri din buget anterior destinate compensării populaţiei pentru preţurile ridicate ale energiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că vânzările de gaze ruseşti către Moldova sunt o problemă de ordin comercial între Gazprom şi fosta republică sovietică, dar că gazele sunt livrate şi trebuie plătite.

Moldova a mai declarat situaţie de urgenţă în sectorul energiei timp de 30 de zile la sfârşitul lunii octombrie. Gazprom s-a declarat gata să oprească livrările în noiembrie după ce Moldova a amânat un avans. Pentru soluţionarea crizei, parlamentul moldovean a amendat bugetul pentru a putea plăti datoriile.

În contextul crizei din Ucraina, Moscova a anunţat că modelul de soluţionare a conflictului din Transnistria ar putea fi folosit şi în Donbass, potrivit Kommersant.

În prezent, Moscova are o misiune de menţinere a păcii în Transnistria, teritoriu moldovenesc controlat de autorităţi separatiste proruse, de aproximativ 500 de soldaţi, iar Grupul Operativ al Trupelor Ruseşti, OGRT, de 1.000-până la 1.500 de soldaţi.

De la preluarea puterii în Republica Moldova, preşedintele Maia Sandu a insistat în mod repetat asupra retragerii trupelor ruseşti de pe teritoriul ţării, potrivit Balkan Insight.

La graniţa cu Ucraina, Rusia a comasat trupe alcătuite din peste 100.000 de soldaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO