Business Internaţional

În timp ce oraşele Europei se întrec în măsuri de economisire a energiei, FMI îndeamnă guvernele continentului să transfere costurile energetice către consumatori

În timp ce oraşele Europei se întrec în măsuri de...

Autor: Catalina Apostoiu

06.08.2022, 00:01 15214

Oraşe din întreaga Europă impun limite asupra utilizării iluminatului şi aparatelor de aer condiţionat pentru economisirea de energie, astfel de mă­suri stârnind critici în Spania, Franţa şi Germania, scrie Bloomberg.

Spania a publicat recent noi re­guli pentru companii privind utili­zarea aparatelor de aer condiţionat şi încălzirea pe timpul iernii, dar şi în legătură cu iluminatul monumen­telor, iar deşi limitele impuse nu sunt cu totul noi, amploarea acestora re­flectă seriozitatea cu care este abor­dată ameninţarea crizei energetice provocate de războiul din Ucraina.

Odată cu sosirea iernii, energia pentru încălzire devine prioritară. Parisul s-ar putea confrunta cu pene de electricitate, iar districtele Berlinului se gândesc să reducă temperaturile în birourile şi şcollie publice, să reducă temperatura piscinelor publice şi să reorganizeze programul de lucru al angajaţilor publici pentru a profita de orele de lumină naturală. Astfel de propuneri au fost criticate de unii oficiali germani.

Şi în Spania unele măsuri au fost criticate de legislatorii spanioli. Isabel Diaz Ayuso, preşedinta Comunităţii Madrid, a declarat că regulile privind iluminatul clădirilor vor genera nesi­guranţă, vor afecta turismul şi vor aduce „întuneric, sărăcie şi tristeţe“.

Între timp, Fondul Monetar Internaţional îndeamnă guvernele europene să treacă mai departe cos­turile în creştere ale energiei către consumatori pentru a încuraja „eco­nomisirea energiei“ şi o trecere către energia mai verde, protejând în ace­laşi timp gospodăriile mai sărace, notează Financial Times.

Guvernele europene care au în­cercat să protejeze gospodăriile de costurile în creştere prin controlul pre­ţurilor, reduceri de taxe şi sub­ven­ţii „ar trebui să permită trecerea în întregime a creşterii costurilor către utilizatorii finali pentru încura­jarea economisirii şi reorientării dinspre combustibilii fosili“, scrie Oya Celasun, director asistent în cadrul departamentului european al FMI, în cadrul unei postări pe blogul FMI.

În acelaşi timp, îndeamnă aceas­ta, guvernele ar trebui să instituie măsuri de susţinere a gospodăriilor cu ve­nituri mici. Fondul îndeamnă către o re­ori­en­tare a politicilor guvernamen­ta­le dinspre măsuri de susţinere gene­rală către măsuri de susţinere ţintită.

Actualele măsuri nu numai că amână ajustarea necesară la şocul energetic, dar menţin în acelaşi timp cererea mondială de energie ridicată şi preţurile mai sus decât ar fi altminteri, avertizează FMI.

Andrew Kenningham, economist la Capital Economics, anticipează că guvernele europene se vor mişca către susţinere mai ţintită în următoarele luni „pur şi simplu pentru că costurile subvenţiilor universale la energie vor deveni prohibitive“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO