Business Internaţional

În timp ce pieţele muncii din Franţa şi Germania se apropie de un moment critic, cea spaniolă are perspective bune

În timp ce pieţele muncii din Franţa şi Germania se...

Autor: Catalina Apostoiu

17.03.2025, 23:04 151

Pentru piaţa muncii din Fran­ţa, a doua mare economie din zona euro, datele oficiale şi sondajele de business creionează condiţii în dete­riorare, subminând eforturile pre­şedin­telui Emmanuel Macron de a îm­pinge ţara către ocuparea com­pletă a forţei de muncă, scrie Financial Times.

Rata ocupării forţei de muncă s-a contractat pentru prima dată într-un deceniu la sfârşitul anului trecut, relevă datele agenţiei de statistică a ţării Insee. Rata pentru categoria de vârstă 16-25 de ani a scăzut mai pu­ter­nic, deşi şomajul în rândul tineri­lor rămâ­ne mult mai scăzut decât înainte ca Macron să vină la putere.

„Deşi pierderile de locuri de mun­că nu au crescut încă puternic, începem să vedem primele semne că piaţa muncii merge în direcţie gre­şită, iar dacă acest lucru se va întâm­pla, poate dura mult până când lucru­rile se vor îndrepta“, arată Olivier Redoule, director la institutul de cercetare Rexecode.

Teama de şomaj a gospodăriilor este în creştere. Falimentele corpo­rate se înmulţesc, iar disponibilizările iau amploare. Singurul indicator care rămâne stabil este şomajul, situat la 7,3% la sfârşitul anului 2024, aproape cel mai scăzut nivel de la începutul anilor ’80.

În Germania, în cea mai mare parte a ultimilor 20 de ani, reformele implementate de fostul cancelar Ger­hard Schroeder au asigurat ocuparea aproape în întregime a forţei de muncă. Acum însă modelul începe să scârţâie din ce în ce mai tare din cauza crizei industriale şi a deficitului în creştere de competenţe, potrivit Politico.

Este o chestiune de doar câteva luni până când numărul şomerilor din Germania va atinge 3 milioane pentru prima dată într-un deceniu, în condiţiile în care companiile fie fali­mentează, fie renunţă să mai aştepte o redresare care refuză să vină.

Klaus Wolhrabe, director în ca­drul institutului ifo, se aşteaptă ca numărul şomerilor să atingă pragul psihologic de 3 milioane până la mijlocul anului.

Spre deosebire de ce se întâmplă pe pieţele muncii din Franţa şi Ger­mania, condiţiile de pe piaţa muncii din Spania s-au îmbunătăţit anul trecut, iar perspectivele pentru 2025 sunt bune.

Spania a încheiat 2024 cu un nou record în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă: un număr total de 468.100 de locuri de muncă create pe întregul an. Un număr record de 21,9 oameni erau angajaţi la finalul anului.

Şomajul a scăzut cu 265.300 la o rată de 10,6%, cea mai mică din al doilea trimestru din 2008, conform surinenglish.com.

Iar creşterea economică solidă va continua să impulsioneze piaţa spaniolă a muncii, numărul angajaţilor fiind aşteptat să crească cu 1,6%, depăşind 22 milioane în acest an, revelă un studiu Randstad citat de staffindindustry.com.

Rata şomajului este aşteptată să coboare la 10,5% în 2025.

„Perspectivele pieţei muncii sunt bune“, arată Valentin Bote, director la Randstad Research.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels