Business Internaţional

În timp ce Rusia şi oligarhii lui Putin se îndoaie sub povara noilor sancţiuni americane, companiile germane ţipă că vor retragerea unora dintre ele. Abia începuse să le meargă bine afacerile ruseşti

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul american Donald Trump

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul american Donald Trump

Autor: Bogdan Cojocaru

12.04.2018, 00:07 1160

Pentru Rusia, lunea neagră de după noile sancţiuni americane a fost urmată de o marţi mai neagră şi de o miercuri şi mai întunecată, în care s-au strâns avertismente de tot felul: rubla are cea mai proastă săptămână de după 1999, retailerii spun că preţurile vor creşte, oligarhii, cei care pot face din Putin împărat sau pierzător, pierd miliarde de dolari, costurile de finanţare ale guvernului cresc, iar experţii cred că ratingul ţării ar trebui tăiat.

Moscova îndeamnă la calm, în timp ce ambasada Rusiei în SUA avertizează că sub focul sancţiunilor vor ajunge mii de muncitori. Spre deliciul presei ruseşti de propagandă, asociaţiile industriaşilor germani, cu interese de afaceri uriaşe în Rusia, povestesc despre cum sancţiunile economice nu au niciun impact politic şi cer domolirea acestora. 

Între timp, afacerile oligarhului Oleg Deripaska  se duc de râpă, analiştii apreciind că afaceristul miliardar  va avea nevoie de ajutorul guvernului. Americanii l-au lovit pe Deripaska  cu unele dintre cele mai dure sancţiuni deoarece acesta este perceput ca fiind apropiat Kremlinului. Imperiul său de afaceri, Basic Element, este una dintre principalele ţinte, scrie Deutsche Welle.

Noile sancţiuni occidentale vin pentru că Rusia este acuzată că a influenţat alegerile din America şi în contextul în care economia rusă a început să-şi revină după valurile anterioare de sancţiuni cu care SUA, UE  şi aliaţii acestora pedepsesc Rusia pentru agresiunile din Ucraina.

Noile măsuri punitive aplicate de SUA începând cu 6 aprilie au condus la un crah masiv pe bursele ruseşti de acţiuni şi valutare. Cine face afaceri în Rusia o face pe propriul risc, spun experţii. Washingtonul a luat la ţintă şapte oligarhi, 17 oficiali de top şi 12 companii. Pieţele au pierdut miliarde de dolari luni în doar câteva ore. Scăderile continuă. Sunt discutate noi sancţiuni ca răspuns la otrăvirea pe teritoriu britanic a fostului agent dublu rus Sergei Skripal. Una din propunerile analizate în Congresul SUA este atacarea obligaţiunilor ruseşti. Dacă acest lucru se va întâmpla, va începe un „război economic”, a avertizat Alexander Shoshin, preşedintele asociaţiei de afaceri din Rusia RSPP.

Nu doar persoanele luate la ţintă şi companiile lor simt efectele noilor sancţiuni. Spre exemplu, căderile de pe bursă lovesc Sberbank, cea mai mare bancă rusească, implicată în diverse afaceri în state UE din estul Europei .

Ruşii de rând vor simţi, aşa cum s-a întâmplat în trecut, efectele deprecierii rublei când vor achiziţiona, spre exemplu, produse electronice din import. Revista de afaceri Vedmosti estimează că preţurile laptop-urilor şi smartphone-urilor vor creşte cu 5-10%.  „Furnizorii au început deja să avertizeze că preţurile ar putea să crească cu 5-10%”, a afirmat un purtător de cuvânt al Eldorado, un retailer cu peste 400 de magazine în Rusia. Avertismentele au venit mai ales din partea producătorilor europeni care nu au producţie în Rusia. Anunţuri similare au venit şi de la M.Video, care are o reţea de 424 de magazine. Apoi, din cauza deprecierii rublei, anul trecut numărul ruşilor care şi-au făcut vacanţele în afara ţării a scăzut.

A beneficiat însă turismul intern.

Din Germania, cea mai mare economie europeană, asociaţia industrială VDMA a cerut prin preşedintele său Carl Martin Welcker ca Vestul să ridice unele  din sancţiunile aplicate Rusiei şi şi-a exprimat speranţa unei reveniri sustenabile a cererii pe piaţa rusească, notează Reuters.

Exporturile companiilor germane de inginerie în Rusia au crescut anul trecut cu 22,5%, la 5,3 miliarde de euro. Aceste exporturi au atins maximul în 2012 ñ opt miliarde de euro.

ìRusia a evoluat pozitiv în ultimul an, după toţi anii dezamăgitori de dinainteî, a spus Welcker, adăugând că Ñsancţiunile economice au foarte puţin impact politic. În această privinţă, vrem ca acestea să fie foarte atent verificate. Ar trebui păstrate cele care fucţionează şi slăbite cele care nu.î Welcker a mai avertizat că Rusia a atras competitori din ţări precum Coreea de Sud şi China. Germania îşi cumpără din Rusia o treime din gazele pe care le foloseşte.

Camera de comerţ ruso-germană a estimat că Ñsancţiunile recente ale SUA contra Rusiei ar putea costa companiile germane miliarde de euro în anii următoriî. Pe termen scurt, pierderile ar urca spre 100 miliarde de euro. Asociaţia a explicat că grupul auto rus GAZ, compania metalurgică şi de energie Renova, producătorul de aluminiu RUSAL şi CEO-ul Gazprom Aleksey Miller sunt figuri emblematice ale acordurilor de afaceri germane în Rusia. Camera de comerţ a avertizat că dacă afacerile companiilor germane şi americane în Rusia sunt blocate, locul lor va fi luat de companii din China. Mesajele camerei de comerţ au fost transmise de presa rusă de propagandă, care descrie anexarea Crimeii de către Rusia ca reunificarea Crimeii cu Rusia. RUSAL şi Gaz au legături strânse de afaceri cu Basic Element, imperiul de afaceri al oligarhului Oleg Deripaska. Grupul ar avea peste 150.000 de angajaţi la nivel mondial şi datorii externe semnificative. Din cauza sancţiunilor, serviciul datoriei poate fi făcut doar de stat. Observatorii spun că de aceea imperiul Deripaska ar putea ajunge în cele din urmă sub controlul statului.

De vineri până miercuri rubla s-a depreciat cu 10% faţă de dolar, cel mai abrupt declin de după 1999. Yieldurile obligaţiunilor  pe 10 ani ruseşti depăşesc 7%, nivel considerat în Europa nesustenabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO