Business Internaţional

În timp ce UE şi Marea Britanie sunt pe cale să pornească un război comercial din cauza vaccinurilor AstraZeneca, Ungaria aprobă două noi vaccinuri din afara UE

În timp ce UE şi Marea Britanie sunt pe cale să...

Autor: Catalina Apostoiu

24.03.2021, 00:05 407

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat susţinerea pentru ameninţarea şefei UE Ursula von der Leyen de a bloca exportul vaccinurilor AstraZeneca produse în interiorul blocului înaintea unui summit UE privitor la acest subiect, scrie The Local.

„Avem o problemă cu AstraZeneca“, a adăugat aceasta.

Oficialii europeni sunt furioşi că AstraZeneca şi-a putut onora contractul cu Marea Britanie în întregime, în timp ce livrările către UE sunt deficitare.

Într-un avertisment dur lansat la adresa gigantului farma anglo-suedez, von der Leyen a declarat: „Acesta este mesajul către Astra­Zeneca: vă respectaţi contractul cu Europa mai întâi înainte de a începe să livraţi către alte ţări“.

Avertismentul vine în condiţiile în care UE întâmpină probleme în a-şi accelera campania de vaccinare chiar în condiţiile în care multe state mem­bre se confruntă cu un al treilea val al pandemiei, impunând noi restricţii.

Frustrarea este în mare măsură legată de livrările către Marea Britanie, unde campania de vacci­nare progresează mult mai rapid, şi unde AstraZeneca deţine de ase­menea unităţi de producţie.

Bruxelles-ul acuză Londra de operarea unei interdicţii de facto asupra exporturilor, acuzaţie respinsă categoric de guvernul premierului Boris Johnson. Marea Britanie este de asemenea alarmată de ameninţarea UE de blocare a exporturilor.

Matthew Lynn, editorialist financiar, scrie într-o opinie publicată de The Telegraph că Marea Britanie ar trebui să urmeze exemplul SUA şi să impună „tarife smart“ în cazul instituirii unui asemenea blocaj.

Este cu siguranţă imposibil ca orice guvern britanic să accepte o asemenea măsură fără a riposta, susţine Lynn. Nu ar trebui blocată livratea de vaccinuri sau ingrediente ale acestora către Europa, ci Marea Britanie ar trebui să împrumute un truc de la SUA, anunţând rapid o listă de tarife imediate, de urgenţă care ar urma să fie aplicate pe exporturi UE către Marea Britanie, cum ar fi maşini, alimente, vin, haine şi echipament, scrie Lynn. 

O astfel de listă ar aduce UE la masa negocierilor, potrivit editorialistului.

Între timp, Ungaria a aprobat două noi vaccinuri COVID-19 din afara programului de achiziţie al UE, au anunţat oficialii acestei ţări, potrivit EUObserver.

Autorităţile ungare au acordat aprobarea de urgenţă pentru Convidecia, un vaccin produs de compania chineză CanSino Biologics, şi pentru Covishield, o versiune a vaccinului AstraZeneca.

Ungaria a fost prima ţară din UE care a început să utilizeze vaccinuri din Rusia şi China, având a doua cea mai ridicată rată de vaccinare din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO