Business Internaţional

În timp ce unii văd deja venind apocalipsa petrolului, petroliştii refuză să creadă în moartea aurului negru

Introducerea de maşini electrice la o de scară 450 milioane de unităţi până în 2035 ar elimina încă 5,2 milioane de barili pe zi din cererea de petrol

Introducerea de maşini electrice la o de scară 450 milioane de unităţi până în 2035 ar elimina încă 5,2 milioane de barili pe zi din cererea de petrol

Autor: Catalina Apostoiu

01.06.2017, 00:04 657
Petroliştii cred orbeşte în viitorul industriei lor. Sau cel puţin aşa lasă să se înţeleagă. De la giganţi ca Exxon Mobil, la membri OPEC ca Arabia Saudită, toţi spun că industria lor se va bucura de decenii de creştere în condiţiile în care ei hrănesc nevoia de energie a clasei de mijloc în creştere ale lumii.

Dar dacă aceştia se înşală? Există o mulţime de motive pentru care acest lucru ar fi posibil, scrie Bloomberg. Chiar şi unii dintre marii producători de petrol fac paşis pre diversificarea afacerilor, unii spre energie verde.

Agenţia Internaţională pentru Energie vede cererea de petrol crescând cu peste 10%, la 103,5 milioane de barili pe zi până în 2040, în timp ce creşterea estimată de companii este chiar mai rapidă.

Însă aceştia nu anticipează întotdeauna schimbările dramatice de ordin tehnologic şi politic, schimbări care ar putea frâna creşterea cererii sau chiar elimina în unele părţi ale economiei.

Progrese în ceea ce priveşte consumul de carburant, ascensiunea autovehiculelor electrice, standarde mai stricte legate de emisii şi reorientarea către alte surse de carburant ar avea drept rezultat o cerere de petrol mult mai mică decât cea pe care se bazează industria.

Petrolul este utilizat în procent de 60% de sectorul de transport, sector în care au loc de asemenea cele mai mari schimbări tehnologice. Acestea ar diminua emisiile, generând în acelaşi timp economii, mai ales într-o lume unde IEA vede preţurile petrolului avansând de la aproximativ 50 de dolari pe baril acum la 80 $ la sfârşitul deceniului şi la peste 100 $ până în 2030.

Drept rezultat, aproximativ 11,6 milioane de barili pe zi ar fi eliminaţi din cerere.

Probabil cea mai remarcabilă schimbare în transport va fi autovehiculul electric. Iar aceasta nu se va rezuma la autovehicule cu baterii, ci va fi vorba de o tendinţă mai amplă către transport ca un serviciu la cerere. Această tendinţă ar avea consecinţe economice şi sociale majore, mai ales pentru că este susţinută cel mai aprig de către economiile cu cel mai alert ritm de creştere.

Flota mondială de autovehicule electrice ar putea creşte la 450 milioane de unităţi până în 2035, de la aproximativ 1,2 milioane în prezent, potrivit economistului-şef al BP, Spencer Dale. Introducerea de maşini electrice la o astfel de scară ar elimina încă 5,2 milioane de barili pe zi din cererea de petrol, potrivit IEA.

În acelaşi timp, o reorientare semnificativă către alternative incluzând gazele naturale şi biocarburanţii ar putea diminua cererea de petrol cu aproximativ 13,5 milioane de barili pe zi până în 2040, potrivit agenţiei.

Toate acestea împreună ar însemna că cererea de petrol ar atinge vârful în jurul anului 2020, urmând să scadă cu aproximativ 20 milioane de barili pe zi până în 2040. Asta înseamnă cu 36 milioane de barili pe zi mai puţin decât media estimateă de companii pentru 2040.

O modificare atât de mare la nivelul cererii ar avea consecinţe dramatice pentru producătorii de petrol, care se numără printre cele mai mari companii din lume în prezent.

Acele companii care se reorientează acum către energia regenerabilă, cum ar fi compania norvegiană Statoil, sunt cele mai bine poziţionate să supravieţuiască, potrivit Deutsche Bank. Exxon Mobil, din cauza dimensiunii sale şi „rezistenţei faţă de schimbare“, este cea mai vulnerabilă.

Giganţii de stat de tipul celor care domină OPEC sunt chiar şi mai ameninţaţi şi ar putea rămâne într-o bună zi cu miliarde de barili de ţiţei nevândute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO