Business Internaţional

In urma uraganelor din Florida, reasiguratorii vor mentine preturi ridicate

14.09.2004, 00:00 20



Firmele britanice din turism desfasoara operatiuni pe scara larga pentru mutarea turistilor din calea uraganului Ivan, informeaza BBC News.



Asigurarea de calatorie nu acopera astfel de catastrofe, dar companiile britanice scot din buzunarul propriu pentru biletele de avion ale clientilor.



Expertii sunt de parere ca aceasta situatie nu va mai dura mult timp, dar avertizeaza ca unele destinatii ar putea pierde din numarul de turisti daca pagubele vor fi insemnate.



Furtuna a lovit deja puternic Grenada si Jamaica iar in prezent trece peste Insulele Cayman, in drum spre Cuba.



Se crede ca au murit 60 de oameni pana acum, iar noua din zece case au fost afectate in Grenada, in urma dezastrului.



Conform Asociatiei Agentilor Britanici de Turism (ABTA), in jur de 3.500 de turisti britanici se aflau in Jamaica inaintea sosirii uraganului Ivan. In afara de 850 de persoane, toti calatorii au plecat spre casa sau spre Republica Dominicana.



Operatiuni similare au loc pentruv cateva sute de turisti in Cuba.



Sean Tipton, purtator de cuvant al ABTA, crede ca oamenii isi vor da seama de natura exceptionala a evenimentelor din prezent iar sectorul turistic nu va avea de suferit pe termen lung.



"Membrii nostrii nu detin hoteluri sau alte active in Caraibe". "Dar nu stim inca la ce nivel se vor ridica pagubele", a afirmat Tipton, avertizand ca agentiile ar putea fi afectate la randul lor in urma unor pagube mari asupra facilitatilor de cazare din locatiile turistice luate in calcul.



Munich Re, primul reasigurator din lume si Scor SA, cel mai mare reasigurator francez, au anuntat ca celor doua furtuni care au devastat Florida in ultima luna cat si uraganul Ivan din prezent, vor determina mentinerea ratelor de reasigurare relateaza Bloomberg.



Uraganul Charley a costat reasiguratorii in jur de 6,8 miliarde de dolari iar Frances 6 miliarde de dolari.



Se asteapta ca Ivan sa slabeasca in intensitate. Daunele produse de acesta nu le vor depasi probabil pe cele ale uraganului Charley, a declarat Hermant Shah, directorul Risk Management Solutions Inc, companie care estimeaza pagubele legate de catastrofe naturale.



Incepand cu atacurile teroriste din 2001, reasiguratorii au dublat ratele pentru unele domenii de afaceri, motivand ca riscul este mai mare iar numarul companiilor care il preiau este mai mic.



Expertii se asteapta la o scadere a preturilor in urmatoarele 12 luni in conditiile in care cresterea ratelor de reasigurare atrag in sistem noi companii determinand intarirea competitiei. Standard & Poor's si AM Best au declarat ca orice crestere a cererii in urma uraganelor din Florida va determina un declin incet al preturilor.



Daunele provocate de uragane vor "incetini, nu vor opri scaderea ratelor", a declarat analistul Stephen Searby.



Reasiguratorii si clientii acestora, asiguratorii, se vor intalni saptamana aceasta in Monte Carlo si apoi in Baden-Baden din Germania pentru a negocia contractele pentru 2005.



"Suntem atenti sa nu scadem ratele in conditiile inmultirii catastrofelor naturale", a declarat Denis Kessler, director executiv al Scor. "Nivelul actual al cererilor de despagubire contribuie semnificativ la mentinerea ratelor."



Actiunile reasiguratorilor au scazut in acest an pe seama asteptarilor unei scaderi a ratelor. Actiunile Munich Re au coborat cu 18% iar cele ale Swiss Reinsurance Co., numarul doi in lume, cu 11%. Indexul Bloomberg Europe 500 Insurance a scazut in acest an cu 3,8%. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO