• Leu / EUR4.8079
  • Leu / GBP5.7552
  • Leu / USD4.4355
Business Internaţional

Înainte să ne ”fure” joburile, roboţii s-ar putea să ne salveze de coronavirus: Un startup din Statele Unite foloseşte inteligenţa artificială pentru a combate epidemia de coronavirus

Înainte să ne ”fure” joburile, roboţii s-ar putea să ne salveze de coronavirus: Un startup din Statele Unite foloseşte inteligenţa artificială pentru a combate epidemia de coronavirus

Autor: Eduard Ivanovici

08.02.2020, 07:00 1047

Insilico Medicine, un startup din Maryland, SUA, a declarat că a folosit inteligenţa artificială pentru a identifica o serie de molecule care ar putea sta la baza unui tratament folosit împotriva epidemiei de coronavirus, potrivit Fortune.

Sistemul AI din cadrul startup-ului a reuşit să identifice în patru zile câteva mii de molecule care ar putea fi transformate în medicamente folosite împotriva virusului. Insilico a declarat că va sintetiza şi va testa 100 din cele mai promiţătoare molecule, publicând între timp lista integrală a structurilor moleculare pe care le-a generat pentru a fi folosite de alţi cercetători.

Ţelul final îl reprezintă găsirea şi testarea unor tratamente noi, care să fie puse în aplicare în maxim două săptămâni după ce vor fi identificate.

 Alex Zhavoronkov, fondator şi director executiv în cadrul Insilico, a declarat că firma a studiat lista de posibile ţinte pentru coronavirus (2019-nCoV) publicată de Institutul Global de Cercetare Farmaceutică din Beijing. Compania a decis să se concentreze asupra unei enzime numite 3C-like, care stă la baza reproducerii virusului. Zhavoronkov a adăugat că Insilico şi-a ales ţinta datorită faptului că se aseamănă cu alte enzime virale ale căror structuri au fost cartografiate anterior.

Începând cu data de 31 ianuarie, Insilico a început să folosească 28 de modele dezvoltate pentru crearea unor molecule noi care ar putea să oprească enzima 3C-like din a se mai răspândi.

Compania nu este singura care speră că inteligenţa artificială va crea tratamente noi pentru coronavirus. O echipă de cercetători de la Universitatea din Michigan a publicat un raport de teste realizate printr-o serie de tehnici de învăţare automată, realizate special pentru a găsi un medicament suficient de puternic pentru a putea combate 2019-nCoV.

Insilico a fost fondată în 2014 şi a trecut până în prezent prin runde de investiţii de 50 de milioane de dolari, reuşind între timp să inventeze o serie de molecule noi ce pot sta la baza unor produce farmaceutice şi să determine dacă pot fi folosite pentru cazuri nemaiîntâlnite până acum.

Săptămâna aceasta, compania americană de biotehnologie Gilead a încheiat un acord cu un spital din Beijing pentru a începe testarea imediată a unui medicament, remdesivir, în Wuhan, oraşul de unde a pornit epidemia de coronavirus.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8079
Diferență: 0,1145
Ieri: 4.8024
Azi: 4.4355
Diferență: -0,0901
Ieri: 4.4395
Azi: 5.7552
Diferență: 0,4731
Ieri: 5.7281
Azi: 4.5355
Diferență: 0,2165
Ieri: 4.5257