Business Internaţional

Înapoi pe băncile şcolii: Jurnaliştii chinezi vor trebui să treacă un test despre marxism şi preşedintele ţării dacă vor să îşi păstreze jobul

Înapoi pe băncile şcolii: Jurnaliştii chinezi vor...

Autor: Iulian Tenchiu

29.09.2019, 23:09 88

Jurnaliştii din întreaga Chină vor trebui în curând să îşi pună la bătaie propriile cunoştinţie despre marxsism şi despre preşedintele Xi Jinping, asta dacă vor mai dori să realizeze reportaje în ţară. Peste 10.000 de reporteri şi redactori vor trebui să promoveze testul, al cărui recompensă sunt legitimaţiile de presă actualizate, care le vor da posibilitatea de a activa în acest domeniu în continuare, scrie Business Insider.

Începând din octombrie, jurnaliştii vor începe să lucreze la aceste „teste pilot”, prin intermediul unei aplicaţii, care este dezvoltată şi controlată de stat. Aplicaţia se numeşte Xuexi Qiangguo, şi este construită pentru a colecta articole, videoclipuri şi doctumentare care prezintă filozofia politică a lui Xi Jinping, potrivit publicaţiei South China Moring Post.

Potrivit aceleaşi publicaţii, testele sunt doar vârful de iceberg al propagandei chineze. După runda de evaluare care va avea loc în octombrie, se va organiza şi un examen la nivel naţional. Dintre cele cinci secţiuni de cunoştinţe care vor fi evaluate, cel puţin două vor testa ceea ce ştiu jurnaliştii despre marxism şi Xi Jingping.

Momentan nu se cunoaşte niciun detaliu major privind examinarea la nivel naţional, dar ceea ce este clar este faptul că jurnaliştii care lucrează în cadrul a 14 agenţii de presă ale statului vor trebui să promoveze acel examen înaintea eliberării legitimaţiilor de presă celor care au trecut testul din octombrie.

Potrivit informaţiilor oferite de Biroul de Supraveghere al Presei, jurnaliştii care pică testul vor mai putea să încerce din nou, însă cei care nu reuşesc sub nicio formă să promoveze nu vor mai primi niciodată o altă legitimaţie de presă. Atunci când aplicaţia Xuexi Qiangguo a fost lansată pentru prima dată, jurnaliştilor le-a fost cerut să o descarce şi să îşi creeze conturi folosind numele lor reale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO