Business Internaţional

InBev plateste 52 mld. $ ca sa devina cel mai mare producator de bere

15.07.2008, 19:31 20

In urma achizitiei, producatorul berii Budweiser va trece sub controlul belgienilor dupa mai bine de 156 de ani in care a fost o afacere de familie, scrie Bloomberg. Tranzactia incheiata la valoarea de 70 de dolari (44,1 euro) pe actiune a pus capat unui sir de procese si atacuri in presa dupa ce reprezentantii Anheuser-Busch s-au aratat nemultumiti de preluarea ostila de catre grupul belgian. InBev a decis sa mareasca oferta initiala de 65 de dolari (40,9 euro) pe actiune cu 7,7% si a acceptat ca noua companie sa se numeasca Anheuser-Busch InBev.
Belgienii trebuie acum sa convinga liderii sindicali locali, politicienii si clientii sa sustina combinatia dintre cele doua companii, care adauga brandul Budweiser, cu o vechime de 132 de ani portofoliului InBev care include berea germana Beck's si pe cea britanica Bass. In urma achizitiei, InBev va deveni cel mai mare producator mondial de bere dupa volumul produs, depasind astfel rivalii de la SABMiller.
Membrii familiei fondatoare a Anheuser-Busch, printre care si August A. Busch IV, CEO al companiei, s-au opus initial preluarii de catre compania belgiana.
"Acest pas inseamna patrunderea InBev pe piata americana si este cel mai eficient mod de a atinge acest scop", a declarat Grant Saligari, analist specializat pe industria bauturilor de la Commonwealth Securities din Sydney. "Consumatorii sunt atasati emotional de berea preferata. O achizitie pasnica ajuta la mentinerea acestei legaturi afective", a adaugat Saligari.
In urma preluarii, directorul executiv de la InBev, Carlos Brito, va deveni CEO al celor doua companii, in timp ce August Busch IV si un alt fost director al companiei americane vor face parte din consiliul de administratie. Valoarea actiunilor InBev a crescut cu 4,2%, pana la 46,37 euro (73,53 dolari) pe Bursa din Bruxelles, iar actiunile Anheuser-Busch au castigat 26% in urma anuntului ofertei de preluare din luna mai, fiind tranzactionate la valoarea de 68,21 dolari (43,01 euro) la Frankfurt.
Preluarea Anheuser-Busch vine dupa ce SABMiller a acceptat
sa-si uneasca diviziile din SUA cu Molson Coors Brewing, pe fondul cresterii vanzarilor de pe piata americana a berii.
Vanzarile de bere din Statele Unite au depasit 100 de miliarde de dolari (63,08 miliarde de euro), conform datelor furnizate de Euromonitor.

InBev in Romania
Este cel de-al treilea jucator din piata berii.
A finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 188,1 milioane de euro.
Volumul vanzarilor realizate in 2007 a fost de 3,9 mil. hectolitri de bere.
Detine doua fabrici de bere, la Ploiesti si Blaj.
Are aproximativ 720 de angajati.
Detine brandurile Stella Artois, Beck's, Bergenbier, Noroc, Leffe, Hoegaarden.
A avut la finalul anului trecut o cota de piata de 23,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO