Business Internaţional

Inca o banca din Rusia se confrunta cu dificultati

07.07.2004, 00:00 17



Semnele de instabilitate din sectorul bancar rus s-au multiplicat, marti, cand una dintre bancile mari, Guta-Bank, a anuntat ca este in incapacitate de a efectua plati la depozite si de a finaliza tranzactii.



"Din cauza unor iesiri de fonduri care au depasit 344,4 milioane de dolari in luna iunie si a unei cresteri semnificative a platilor in iulie, Guta-Bank este incapabila sa efectueze platile curente si sa incheie platile aferente depozitelor", potrivit unui anunt afisat la una dintre sucursale.



Serviciul de presa al institutiei a confirmat autenticitatea anuntului si a indicat ca va publica in scurt timp un comunicat pe aceasta tema.



"Managementul Guta-Bank ia masurile necesare pentru a reface lichiditatile curente ale organizatiei de credit", potrivit aceluiasi anunt. Guta-Bank se afla intre primele 15 banci din Rusia in functie de capital si in primele 20 in functie de valoarea activelor, conform informatiilor disponibile pe propriul site Internet.



Comunitatea bancara a fost zdruncinata luna trecuta de inchiderea a doua banci de talie mai redusa. Sodbiznesbank a intrat in lichidare in urma suspiciunilor privind desfasurarea unor activitati de spalare de bani, iar CreditTrust a fost falimentata de retragerea masiva a deponentilor.



Zvonurile privind existenta unei "liste negre" a bancilor care risca sa fie inchise a afectat si mai mult increderea in sectorul bancar rus, situatie care a constrans banca centrala sa extinda fluxul de lichiditati din piata interbancara prin relaxarea limitelor la rezervele obligatorii impuse bancilor.



Insa, o noua banca, Dialog-Optim, care sustine ca ocupa locul al 17-lea in Rusia dupa valoarea depozitelor, a intrerupt, la 1 iulie, deschiderea de noi depozite, dupa ce anterior a limitat sumele maxime retrase si operatiunile cu carti de credit ale clientilor.



Presedintele Vladimir Putin a avut doua interventii pe aceasta tema, prima pentru a atentiona banca centrala sa dea dovada de prudenta in actiunile sale, iar cea de-a doua pentru a-i asigura pe oamenii de afaceri ca nu exista motive de ingrijorare si pentru a-si arata sustinerea fata de hotararile bancii centrale.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO