Business Internaţional

Inca o data, luna octombrie si-a confirmat renumele de inamic al investitorilor pe burse

Inca o data, luna octombrie si-a confirmat renumele de inamic al investitorilor pe burse
02.11.2008, 17:36 25

Octombrie si-a confirmat reputatia de una dintre cele mai dificile luni pentru investitori, pietele de actiuni din Statele Unite suferind unele din cele mai grele pierderi din 21 de ani, iar cea din Japonia confruntandu-se cu cea mai slaba evolutie inregistrata vreodata, scrie Financial Times.

In conditiile in care cea mai severa criza din anii '30 incoace a fortat actiuni coordonate de reducere a ratelor dobanzii din partea bancilor centrale din intreaga lume si masuri de sustinere a bancilor din partea guvernelor din mai multe tari, singurul refugiu pentru investitori a fost reprezentat de obligatiunile guvernamentale pe termen scurt si lichiditati. Evolutia lunara a monedei euro in raport cu dolarul si yenul a fost cea mai slaba de cand moneda a fost creata in 1999.
Intre timp, pretul petrolului a suferit cea mai dramatica scadere lunara inregistrata vreodata, asemeni majoritatii preturilor marfurilor si obligatiunilor corporatiste americane si europene cu ratinguri scazute.
Actiunile si obligatiunile de pe piete emergente ca Brazilia, Rusia, India si China au fost pe punctul de a inregistra o pierdere lunara record in octombrie, spulberand sperantele ca astfel de economii ar evita efectele unui declin economic global.
Investitorii au fost nevoiti sa faca fata unor conditii de tranzactionare volatile si dificile in cea mai mare parte a acestui an, insa dificultatile au atins apogeul in luna octombrie, starnind comparatii cu episoade de panica din trecut inregistrate in aceeasi luna, in special din anii 1987 si 1929.
"In mod istoric, octombrie este o luna dificila pentru produse de tot felul", a declarat Ken Hackel, managing director in cadrul RBS Greenwich Capital.
Din randul pietelor, indicele japonez Nikkei a inregistrat o scadere de 24 de procente luna trecuta, cea mai slaba evolutie din istoria sa de 58 de ani.
In New York, indicele Standard & Poor's a inregistrat la inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri un declin lunar de 16,9%, cel mai slab rezultat de la scaderea de 21,8% consemnata in octombrie 1987.
In Europa, indicele FTSE Eurofirst 300 a pierdut 13,1%, cea mai pronuntata scadere din septembrie 2002. In Londra, indicele FTSE 100 a avut o scadere de 10,7% luna trecuta.
In acelasi timp, investitorii au retras o suma estimata la 75 de miliarde de dolari din fondurile mutuale de actiuni americane in decursul lunii octombrie, cel mai ridicat volum lunar de retrageri, peste suma de 56 de miliarde de dolari retrasa din aceste fonduri in luna septembrie, conform TrimTabs.
Obligatiunile cu randamente ridicate din Europa si Statele Unite au inregistrat cea mai slaba performanta de o luna, conform datelor Barclays Capital.
Randamentul total al obligatiunilor junk americane a scazut cu 15,5% in octombrie, in timp ce obligatiunile paneuropene au inregistrat o scadere de 22,7%.
La sfarsitul saptamanii trecute, insa, atat pietele europene, cat si cele din State au inregistrat reveniri considerabile, conform Bloomberg. In Europa, indicele bursier Dow Jones Stoxx 600 a consemnat cea mai semnificativa crestere saptamanala din 2001, in conditiile in care pietele monetare au inceput sa se "dezghete", iar banci centrale din intreaga lume au redus ratele dobanzii pentru a impulsiona cresterea economica.
"Actiunile guvernelor au diminuat riscul sistemic", a declarat Lionel Heurtin, manager in cadrul Ofi Asset Management. "Valorizarile sunt scazute. Actiunile sunt interesante daca achizitionezi pe termen lung."
Stoxx 600 a avansat cu 12%, pana la 222,07 puncte saptamana trecuta, cel mai mare avans din septembrie 2001. Aceasta revenire a redus declinul consemnat de indice in octombrie la 13%, totusi cea mai drastica scadere lunara din septembrie 2002.
Stoxx 600 a fost evaluat pe 27 octombrie la de 7,9 ori castigurile raportate de companiile ce-l alcatuiesc, cel mai scazut nivel din ianuarie 2002, cel putin. Indicele a pierdut 39% in 2008, indreptandu-se catre un declin anual record.
La randul lor, actiunile americane au inregistrat cea mai semnificativa crestere saptamanala din ultimii 34 de ani, in urma reducerilor de dobanda decise de Fed si a semnalelor privitoare la relaxarea crizei.
Indicele S&P a urcat cu 10%, pana la 968,75 puncte saptamana trecuta, in timp ce indicele Dow Jones Industrial Average a castigat 11%, atingand un nivel de 9.325,01 puncte. Ambii indici au consemnat cele mai importante cresteri din octombrie 1974, dupa ce inchisesera sedinta din 27 octombrie la cele mai scazute niveluri din cinci ani.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO