Business Internaţional

Încă o frânghie pentru Grecia: 120 mld. euro, pachet care include şi bani privaţi

Încă o frânghie pentru Grecia: 120 mld. euro, pachet care include şi bani privaţi

Autor: Bogdan Cojocaru

09.06.2011, 17:34 675

Noul pachet de ajutor financiardestinat Greciei va totaliza, probabil, 120 de miliarde de euro şiva include contribuţii din partea Atenei şi investitorilor privaţi,au declarat oficiali din zona euro, citaţi de Reuters.

Primul program de asistenţăfinanciară, stabilit în primăvara anului trecut, valorează 110miliarde de euro.

Ministrul german de finanţe,Wolfgang Schaeuble, a spus miercuri parlamentarilor din coaliţia deguvernământ că Grecia are nevoie de ajutoare suplimentare de 90 demiliarde de euro pentru a-şi acoperi necesarul de finanţare până în2014.

Mai multe surse din zona euro audeclarat pentru Reuters că cifrele vehiculate de Schaeuble sereferă doar la contribuţiile UE şi FMI şi ale investitorilorprivaţi. Oficialii UE caută moduri prin care pot convinge sectorulprivat să participe la ajutarea Greciei, probabil prin intermediulunei rostogoliri a datoriilor. O astfel de contribuţie a sectoruluiprivat ar putea valora 30 de miliarde de euro. Noul pachet vainclude, în plus, câştiguri de 30 de miliarde de euro obţinute deGrecia din privatizări, au spus sursele.

Atena va primi, probabil, în iulieo tranşă de 12 miliarde de euro din primul program de asistenţă,reducând la 45 de miliarde de euro fondurile încă neaccesate, carevor fi transferate împreună cu cele ale noului pachet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO