Business Internaţional

Încă o lovitură pentru gigantul General Motors: Business-ul din Coreea de Sud ar putea intra în faliment

Autor: Alex Ciutacu

28.03.2018, 14:51 18048

General Motors a transmis că intenţionează să depună cererea de intrare în faliment pentru unitatea din Coreea de Sud, dacă sindicatele nu vor fi de acord cu planul de restructurare, care trebuie să fie pus în aplicare în maxim patru săptămâni, ceea ce pune presiune atât pe angajaţi, cât şi pe organele guvernamentale, potrivit Bloomberg.

Barry Engle, şeful pe plan global al GM, le-a spus luni liderilor de sindicat că unitatea are nevoie de sprijinul angajaţilor până la finalul lunii, potrivit unui purtător de cuvânt din Seoul. Data de 20 aprilie serveşte ca termen limită pentru GM, care trebuie până atunci să prezinte un plan de restructurare în faţa guvernului, iar compania caută o tentativă de înţelegere cu sindicatele înainte de acel moment.

GM încearcă să încheie concesii cu sindicatul pentru a-şi revitaliza business-ul din Coreea de Sud care a fost afectat de vânzări sub aşteptări şi de pierderi din ce în ce mai mari. În februarie, GM a pus pe masă un nou plan de investiţii de 2,8 miliarde de dolari, menit să restructureze compania în următorii zece ani. Planul a fost anunţat după ce a fost vehiculată ideea că GM ar putea face exit din piaţă.

Engle le-a spus liderilor de sindicat că GM Coreea trebuie să facă plăţi de 600 de milioane de dolari până la sfârşitul lunii aprilie către furnizori şi către angajaţii care au aplicat pentru demisie voluntară. El a susţinut că GM nu va injecta acest capital dacă planul nu primeşte susţinerea sindicatului. În acest caz, compania va depune cererea de intrare în faliment.

De asemenea, acesta a adăugat că GM va cere finanţare şi guvernului sud-coreean. A adăugat că intenţionează să producă două modele noi care ţintesc piaţa din SUA, în fabricile din Coreea de Sud.

Ca parte a planului de revitalizare, GM a anunţat că va închide fabrica din oraşul Gunsan. Sindicatele au spus că l-au întrebat pe Engle despre planul companiei de a asista cei 680 de muncitori de la fabrica din Gunsan, ca o precondiţie pentru negocieri. Engle le-a spus că nu a existat un plan separat de salvare pentru muncitorii de la fabrica din Gunsan, din moment ce fabrica era deja pe cale de a fi închisă.

Sindicatele au anunţat că vor intra în grevă totală dacă GM concediază chiar şi un singur angajat, a transmis Lim Han-taek, liderul sindicatului, cerând companiei să introducă în linia de producţie şi maşini electrice, ceea ce ar garanta că GM va rămâne mai mult timp pe piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO