Business Internaţional

Încă o multinaţională sancţionează Rusia: Producătorul de ţigarete Philip Morris suspendă noile investiţii planificate în Rusia

Philip Morris a anunţat astăzi că suspendă noile investiţii planificate pe piaţa din Rusia, piaţă care îi generează 10% din producţia de ţigarete şi produse din tutun încălzit. Compania donează 500.000 de euro ONG-urilor din România care sprijină refugiaţii ucraineni.

Încă o multinaţională sancţionează Rusia:...

Autor: Adelina Mihai

09.03.2022, 18:53 1435

Producătorul de ţigarete Philip Morris International a anunţat astăzi, într-un comunicat, că va suspenda investiţiile planificate în Rusia, care includ, printre altele, lansări de noi produse şi investiţii în producţie. De asemenea, compania îşi va reduce operaţiunile de producţie din Rusia, piaţă care generează 10% din producţia globală de ţigarete şi tutun încălzit şi 6% din veniturile globale ale companiei.

„Am urmărit şocaţi războiul din Ucraina şi condamnăm violenţa în cei mai puternici termeni posibil. Suntem solidari cu bărbaţii, femeile şi copiii nevinovaţi care suferă”, a declarat Jacek Olczak, directorul executiv al Philip Morris International.

Rusia şi Ucraina sunt două dintre pieţele strategice pentru Philip Morris. Compania este prezentă în Rusia din 1992, unde a ajuns la 3.200 de angajaţi în 2021 şi a fost desemnat cel mai mare investitor privat străin din Rusia în 2020, conform BBC. Business-ul din Rusia al companiei a generat anul trecut 6% din veniturile nete la nivel global (circa 1,9 miliarde de dolari) ale Philip Morris şi 10% din volumul de producţie al companiei.

În Ucraina, Philip Morris are prezenţă din 1994 şi a ajuns anul trecut la 1.300 de angajaţi. Dacă în Rusia compania încă mai desfăşoară activităţi de producţie, în Ucraina acestea au fost suspendate imediat ce a început invazia Rusiei în Ucraina. Afacerile companiei din Ucraina au generat sub 2% din veniturile totale ale companiei în 2021 (circa 630 de milioane de dolari) şi 2% din volumul de ţigarete livrate.

Philip Morris a anunţat că va aloca, într-o etapă iniţială, suma de 10 milioane de dolari pentru a sprijini eforturile umanitare internaţionale pentru organizaţiile care sprijină refugiaţii ucraineni, iar o parte din aceşti bani vor merge şi la ONG-urile din România.

”În prima fază, 500 de mii de dolari vor fi donaţi către ONG-uri din România care oferă sprijin refugiaţilor: cazare, mâncare, îmbrăcăminte, transport, asistenţă medicală. Suntem deja în discuţii avansate cu aceste organizaţii pentru a ne asigura că fondurile ajung cât mai repede acolo unde este nevoie de ele. Aceasta nu va fi singura donaţie. Vor urma şi alte tranşe, cu siguranţă mai mari. Ne interesează ca aceste fonduri să fie imediat folosite şi să-i ajute pe cei care au acum atâta nevoie. De aceea donăm în tranşe pentru a ne asigura că fondurile sunt folosite cât mai eficient”, a explicat Dragoş Bucurenci, director external affairs în cadrul Philip Morris International.

În România, Philip Morris are două companii (Philip Morris România şi Philip Morris Trading) cu afaceri cumulate de peste 3,4 miliarde de lei (809 milioane de dolari) în 2020, potrivit datelor raportate în bilanţul depus la Ministerul de Finanţe.

Pe lângă Philip Morris, mai multe companii multinaţionale au anunţat că vor aloca bugete pentru sprijinul refugiaţilor ucraineni. Schwarz, grupul din care fac parte Kaufland şi Lidl (retail alimentar), a anunţat că donează bunuri în cuantum de 10 milioane de euro pentru refugiaţii din Ucraina aflaţi la graniţe, grupul E.ON (energie) a donat 250.000 de euro, iar OMV Petrom (petrol şi gaze) a donat circa 100.000 de euro în acelaşi scop.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO