Business Internaţional

Încă o ţară se alătură grupului care impune taxe vamale împotriva SUA

Încă o ţară se alătură grupului care impune taxe...

Autor: Mediafax

23.06.2018, 20:01 1429

Turcia va iniţia, joi, implementarea unor taxe vamale pe produse americane cu o valoare de 266,5 milioane de dolari ca răspuns la taxele „necugetate şi insuportabile” pe oţel şi aluminiu ale Statelor Unite, a declarat ministrul Economiei din Turcia, Nihat Zeybekci, citat de Reuters.

„Valoarea totală a taxelor vamale impuse astăzi de Turcia asupra Statelor Unite este proporţională cu costurile adiţionale pe care Turcia le va suferi ca urmare a taxelor impuse de Statele Unite asupra Turciei”, a declarat Nihat Zeybekci.

„Ele sunt concepute să fie proporţionale, măsurate şi menite să protejeze interese Turciei şi în acelaşi timp să încurajeze dialogul”, a mai adăugat ministrul.

Taxele vor viza importurile de cărbune, hârtie, alune, tutun, wisky, automobile, echipament industrial, orez neprocesat, produse petrochimice şi cosmetice.

Turcia este a şasea sursă de importuri de oţel a Statelor Unite, cu o pondere de 6% din totalul importurilor, conform datelor centralizate de Administraţia Comerţului Internaţional din cadrul Departamentului pentru Comerţ american. Şi potrivit datelor din intervalul 2010-2017 ale aceloraşi surse, Turcia a devenit o sursă majoră de oţel în 2014.

Astfel, în intervalul 2010-2013, importurile s-au situat între 550 de milioane şi 778 de milioane de dolari. Începând cu 2014 însă, importurile aproape că s-au dbulat, urcând până la 1,4 miliarde de dolari, cifră care în linii mari s-a păstrat şi în 2015. În 2016, importurile de oţel turcesc au trecut puţin peste un miliard, iar în 2017 au echivalat cu 1,1 miliarde de dolari.

De asemenea, conform informaţiilor oferite de The World Steel Association (worldsteel), Turcia este al optulea producător de oţel la nivel mondial. În 2017, producţia totală de oţel a ajuns la 37,5 de milioane de tone. La nivelul continentului european, Turcia este al doilea cel mai mare producător, după Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO