Business Internaţional

Încă un secret dezvăluit de spionul Edward Snowden în Washington Post: SUA au lansat 231 de atacuri informatice în 2011

Încă un secret dezvăluit de spionul Edward Snowden în Washington Post: SUA au lansat 231 de atacuri informatice în 2011

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

31.08.2013, 18:58 3159

"Aceste dezvăluiri (...) furnizează noi probe potrivit cărora «războaie cibernetice» tot mai numeroase ale administraţiei Obama se infiltrează pe reţele informatice în străinătate şi perturbă funcţionarea acestora", scrie WP, care îşi bazează afirmaţiile pe documente despre bugetul secret al serviciilor americane de informaţii furnizate de către fostul consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA).

În afară de aceste atacuri cibernetice, specialişti "se inflitrează în reţele străine pentru a le plasa sub un control american discret", continuă ziarul, evocând proiectul numit GENIE, al cărui buget se ridică la 652 de milioane de dolari. Astfel, programe de tip malware au fost plasate "în fiecare an în zeci de mii de computere", scrie cotidianul american.

"Până la sfârşitul anului, GENIE urmează să controleze cel puţin 85.000 de programe introduse în maşini alese strategic în întreaga lume", faţă de aproximativ 21.000 în 2008, se arată în documente consultate de către ziar.

"Documentele furnizate de către Snowden şi discuţii cu foşti oficiali americani ilustrează o campanie de intruziune informatică mult mai importantă şi mult mai agresivă decât ceea ce s-a luat în calcul până în prezent", continuă WP.

Între cele 231 de atacuri informatice efectuate în 2011, conform acestor documente bugetare, "aproape trei sferturi vizau ţinte de cea mai mare importanţă, pe care foşti oficiali le identifică ca aparţinând unor adversari ca Iranul, Rusia, China şi Coreea de Nord sau unor activităţi ca proliferarea nucleară", adaugă cotidianul.

Virusul informatic Stuxnet, care a atacat în 2010 programul nuclear iranian, a fost atribuit de către Teheran unui atac israeliano-american.

Statele Unite au îndemnat China, în mai multe rânduri, în ultimele luni, să înceteze activităţile de piratare informatică, dar "serviciile americane de informaţii utilizează în mod curent, în întreaga lume, programe de tip malware construite de către Guvernul american care diferă prea puţin prin funcţionarea lor de «ameninţările perfecţionate persistente» pe care oficiali americani le atribuie Chinei", subliniază WP.

Principala diferenţă, explică aceşti oficiali, "este că China fură secrete industriale americane pentru câştiguri financiare", adaugă ziarul american.

AFACERI DE LA ZERO