Business Internaţional

Încă un semn al puterii online-ului şi cărţilor electronice. Compania americana Borders cere protecţia falimentului

Autor: Adrian Voicu

16.02.2011, 18:11 66

Lanţul de librării de cărţi Borders Group a anunţat că a cerutintrarea sub protecţia legilor falimentului, compania urmând săînchidă aproximativ 30% din numărul total de librării în SUA.

Acesta este încă un semn al puterii comerţului online şi alcărţilor electronice, compania nereuşind să se adapteze nouluival.

În 2001, un an în care Borders era cel mai important lanţ delibrării, compania a făcut greşeala de a lăsa pe mâna companieiAmazon vânzările online, renunţând astfel la oportunitatea de a-şimări prezenţa pe piaţa cărţilor. Lanţul de librării a revenit peonline de-abia în 2008 prin Borders.com, dar această acţiune s-afăcut prea târziu, Amazon fiind deja retailerul dominant de pepiaţa cărţilor. Această mişcare a fost urmată, tot cu întârziere,de lansarea pe piaţa cărţilor electronice, în august 2010, încolaborare cu o companie canadiană - Kobo - care a realizat şie-book reader, dar sub brandul Kobo.

Spre deosebire de Borders, compania Barnes & Noble, care apus accentul pe online realizând şi un e-book reader sub brandpropriu - Nook, a reuşit să îşi crească cota de piaţă pe cărţielectronice cu aproximativ 20%, conform Wall Street Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO