Business Internaţional

Încălzirea globală, o provocare pentru noul Executiv al Germaniei: Guvernul german admite că sarcina atingerii obiectivelor climatice este „gigantică"

Încălzirea globală, o provocare pentru noul Executiv...

Autor: Mediafax

11.01.2022, 16:44 47

Germania se confruntă cu o sarcină "gigantică" dacă vrea să atingă obiectivele reducerii emisiilor poluante, a admis marţi Robert Habeck, vicecancelar şi ministru al Economiei şi Protecţiei Climei.

"Obiectivele sunt foarte mari, gigantice", a afirmat Robert Habeck, precizând că Germania va reduce emisiile poluante cu 50% până în anul 2030, comparativ cu anul 1990, sub obiectivul de 65%.

În 2020, Germania a redus cu 40% emisiile poluante în contextul limitării circulaţiei şi activităţilor industriale din cauza pandemiei, dar emisiile poluante au crescut în 2021.

Germania intenţionează să oprească toate centralele nucleare până la sfârşitul acestui an, din raţiuni de siguranţă, dar acest lucru va amplifica dependenţa de centrale termoelectrice pe bază de cărbuni. Guvernul de la Berlin ar vrea, "în mod ideal", să renunţe şi la cărbuni până în anul 2030, dar acest lucru va necesita dublarea producţiei de energie solară şi eoliană, a subliniat Habeck.

Robert Habeck se aşteaptă la o "uriaşă dezbatere politică" pe tema planurilor ecologice şi măsurilor aferente, dar insistă că Germania nu îşi poate permite o negociere între protejarea mediului şi menţinerea eficienţei economiei.

Însă analiştii economici sunt sceptici în legătură cu planurile lui Robert Habeck, iar grupurile ecologiste denunţă planurile Uniunii Europene care ar cataloga drept "sustenabile" centralele electrice nucleare şi pe bază de gaz natural. Propunerile UE sunt rezultatul unui compromis între Franţa, care vrea să extindă utilizarea energiei nucleare, şi Germania, care consideră gazul natural o "tehnologie de tranziţie" spre un viitor fără emisii de dioxid de carbon.

Germania a decis să atingă neutralitatea climatică până în anul 2045. Noul Guvern a pledat, în programul anunţat la începerea mandatului, pentru politici în sensul "progreselor" tehnice, sociale şi culturale, în scopul menţinerii competitivităţii la nivel internaţional. "Avem în urmă 250 de ani în care am asigurat bunăstarea prin cărbuni, petrol şi gaz. Acum, vor fi 23 de ani până când energiile fosile vor trebui abandonate şi vor fi abandonate. Ne aflăm în faţa celor mai mari transformări industriale şi economice din ultimii 100 de ani", afirma cancelarul Olaf Scholz în decembrie 2021.

Germania ar urma să aibă, până în 2030, 15 milioane de maşini electrice. "Încărcarea maşinilor cu electricitate va trebui să fie la fel de uşoară ca realimentarea cu actualele tipuri de carburanţi", afirma Olaf Scholz. Conform unui sondaj efectuat în noiembrie 2021, majoritatea germanilor preferă menţinerea motoarelor cu ardere internă prin utilizarea de carburanţi sintetici ecologici, în detrimentul vehiculelor electrice, în ceea ce este, conform revistei Focus, un semnal adresat noii coaliţii guvernamentale, care vrea investiţii masive în motoare electrice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO