Business Internaţional

Începe o nouă eră: mii de cetăţeni din ţări musulmane au fost puşi peste noapte în faţa deciziei lui Trump de a nu le permite accesul în America

Donald Trump, preşedintele SUA: „Vom avea o interdicţie foarte, foarte strictă şi vom face verificări dure, care ar fi trebuit să existe în această ţară“

Donald Trump, preşedintele SUA: „Vom avea o interdicţie foarte, foarte strictă şi vom face verificări dure, care ar fi trebuit să existe în această ţară“

Autor: Bianca Dorobanţu

30.01.2017, 00:06 901
Prin acest ordin, cetăţenii din alte şase state, majoritar musulmane - Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen - nu mai au voie să pătrundă  pe teritoriul american timp de trei luni, scrie Financial Times.

„Vom avea o interdicţie foarte, foarte strictă şi vom face verificări dure, care ar fi trebuit să existe în această ţară“, a spus Trump, citat de FT.

Ordinul executiv suspendă pro­gramul de primire a refugiaţilor, prin care aproximativ 85.000 de refugiaţi au venit anul trecut în America, din cauza războiului, opresiunii politice şi religioase. „Vrem să fim siguri că nu vom lăsa să intre în ţara noastră aceleaşi ame­ninţări pe care soldaţii noştri le combat peste hotare“, a mai spus Trump. El a explicat că oprirea tem­po­rară a pro­gramului de refugiaţi este necesară pentru ca agenţiile guver­namentale să aibă timp să dezvolte un sistem de control mai strict. „Iniţiez noi măsuri de control pentru a menţine în afara Sta­telor Unite teroriştii islamişti radicali. Nu îi vrem aici.“

Un oficial al administraţiei Trump a declarat că deţinătorii de carte verde, care au drept permanent de rezidenţă în SUA, dar care nu deţin cetăţenie ame­ricană, din cele şapte ţări aflaţi în străi­nătate ar trebui să parcurgă din nou pro­cedura  obţinerii vizei pentru a se putea întoarce în Statele Unite, con­form FT.

Statele Unite ar putea însă să pri­mească în continuare refugiaţi în funcţie de caz şi în timpul suspendării pro­gramului, iar autorităţile vor con­tinua să proceseze cererile de azil de­puse de persoanele care se declară victime al persecuţiei religioase.

De asemenea, conform ordinului executiv, liderul de la Casa Albă vrea să plafoneze numărul refugiaţilor primiţi la 50.000. Totuşi, se va acorda prioritate cererilor de refugiaţi viitoare legate de per­secuţia religioasă - dar numai în ca­zul în care persoana face parte dintr-o religie minoritară în ţara de origine.

Programul de primire şi instalare a refugiaţilor a mai fost suspendat o singură dată, imediat după atacurile de la 11 septembrie 2001.

 

Deportările ca urmare a ordinului executiv antiimigraţie semnat de Trump, blocate temporar

Un judecător federal a emis o decizie de urgenţă prin care suspendă deportarea cetăţenilor din statele vizate de ordinul executiv, motivând că per­soanele reţinute au argumente solide referitoare la încălcarea drepturilor.

Decizia judecătorului se aplică doar în privinţa unei părţi din persoanele afectate de ordinul executiv al lui Trump. Astfel, autorităţile americane nu vor mai putea deporta nicio per­soană care a ajuns în Statele Unite cu o viză validă venind din Irak, Iran, Sudan, Libia, Somalia şi Yemen. De asemenea, se aplică persoanelor care au solicitat azil.

 

Google îşi recheamă în SUA angajaţii care ar putea fi afectaţi de decizia lui Trump

Ca urmare a măsurii, Sundar Pichai, CEO al Google, a transmis un mesaj clar pentru angajaţii care că­lătoreau în străinătate şi care ar putea fi afectaţi de decizia lui Trump: „În­torceţi-vă în SUA acum“, scrie Bloomberg. Pichai a criticat decizia preşedintelui american, spunând că ar putea exista urmări pentru mai mult de 100 de angajaţi.

„Este dureros să vezi costul personal al acestui ordin executiv re­flectat asupra colegilor noştri. Întot­deauna am făcut publică viziunea noastră asupra problemelor legate de imigraţie şi vom continua să o facem“, a scris CEO-ul Google într-o notă a cărei copie a fost obţinută de Bloomberg.

Măsura luată de Trump a dus la proteste masive în mai multe aero­porturi din America.

Mii de persoane s-au strâns în aeroporturile din mai multe oraşe americane pentru a protesta faţă măsura luată de preşedintele american. Sute de persoane au protestat în Aeroportul Internaţional John F. Kennedy din New York faţă de reţinerea a doi cetăţeni irakieni care au fost ulterior eliberaţi.

Alte proteste au avut loc pe aeroporturi din Boston, Los Angeles, Denver, Colorado sau Dallas.

 

Cum privesc liderii din întreaga lume decizia luată de Administraţia Trump

Cancelarul german, Angela Merkel, a criticat decizia Administraţiei Trump, spunând că acest măsuri nu sunt justificate de preocupări privind securitatea, iar preşedintele francez, Francois Hollande i-a spus liderului american în cadrul unei discuţii telefonice că democraţia poate fi apărată doar dacă principiile ei de bază sunt respectate, inclusiv primirea refugiaţilor.

"(Cancelarul) este convins că nici chiar lupta fermă împotriva terorismului nu constituie o justificare pentru indica cu suspiciune oamenii cu anumite origini sau de anumite religii", a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, conform Mediafax.

Pe de altă parte, preşedintele ceh Milos Zeman a lăudat măsurile lui Trump, spunând că el îşi protejează cetăţenii ţării sale,  fiind opusul atitudinii elitelor din UE, conform postului de televiziune France24, citat de Mediafax.

"Preşedintele Trump îşi protejează ţara, este preocupat de siguranţa cetăţenilor săi. Exact ceea ce elitele UE nu fac", se afirmă într-un mesaj postat pe Twitter de Jiri Ovcacek, purtătorul de cuvânt al lui Zeman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO