Business Internaţional

Începe revoluţia împotriva capitalismului. Sute de protestatari au ocupat o piaţă din Washington

Începe revoluţia împotriva capitalismului. Sute de protestatari au ocupat o piaţă din Washington

Autor: Ioana Bojan

07.10.2011, 11:37 1838

Câteva sute de simpatizanţi ai mişcării "Occupy Wall Street" s-au îndreptat joi spre Washington, cu intenţia de a ocupa o piaţă pentru a protesta faţă de războiul din Afganistan, "maşinăria capitalistă" şi încălzirea globală, relatează AFP.

Manifestanţii - pacifişti, ecologişti, fosti combatanţi venţi din mai multe state - susţin că fac parte din mişcarea "Încetaţi maşinăria, creaţi o nouă lume!".

Ei şi-au instalat cartierul general, inclusiv saci de dormit, în Piaţa Libertăţii, situată între Capitoliu, Casa Albă şi Departamentul Trezoreriei.
"Este un an de când lucrăm la acest miting, cu mult înaintea mişcării Occupy Wall Street", a declarat Lisa Simeone, una dintre organizatoare.

"Dar mobilizarea lor a simplificat-o pe a noastră: ne inspirăm reciproc", a explicat această moderatoare de radio din Baltimore, Maryland (est).

La originea mişcării se află pacifişti care vor să protesteze cu ocazia împlinirii a zece ani de la începutul războiului în Afganistan, dar aproape 150 de asociaţii din ţară li s-au alăturat între timp.

"Oamenii din această ţară sunt dezamăgiţi", explică reverendul Bruce Wright, unul dintre organizatorii mişcării din Florida. "Suntem aici în numele oamenilor simpli, pentru a ne cere drepturile economice universale: dreptul de a avea un acoperiş deasupra capului, o meserie, un acces gratuit la sănătate".

"Avem şi noi primăvara noastră americană", a precizat el, revendicând moştenirea "primăverii arabe". "Ca şi în Africa de Nord, în Spania sau chiar în Grecia, suntem aici pentru a cere o lume justă şi durabilă".

Manifestanţii au primit autorizaţie să rămână patru zile în această piaţă, dar unii dintre ei afirmă că vor să rămână "până soseşte schimbarea".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO