O serie de semnale amestecate venite din partea administraţiei Trump în weekend privitoare la tarifele pe smartphone-uri, laptopuri şi alte produse electronice au sporit incertitudinea privitoare la politica tarifară a Americii, creând premisele unei noi săptămâni haotice pe Wall Street şi în Washington, scrie The Wall Street Journal.
Investitorii în sectorul tech s-au bucurat pentru scurtă vreme în urma unui anunţ potrivit căruia computerele, tabletele, ceasurile Apple, monitoarele de computere şi alte produse electronice sunt exceptate de la multe tarife pe produsele chinezeşti şi un tarif de 10% pe toate importurile americane.
Ulterior, însă, secretarul pentru comerţ Howard Lutnick a declarat că pentru produsele tech exceptate de la multe tarife vor fi impuse tarife într-o lună sau două ca parte a unei anchete legate de semiconductori.
Nesiguranţa de ordin comercial a erodat de asemenea încrederea consumatorilor americani şi alimentează temeri privitoare la creşterea inflaţiei.
În acelaşi timp, războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, cea americană şi cea chineză, a căpătat amploare la finalul săptămânii trecute, când Beijingul şi-a majorat tarifele pe importurile americane la 125%, ripostând faţă de decizia preşedintelui american de creştere a tarifelor pe bunurile chinezeşti.
În ceea ce priveşte campania tarifară generală a administraţiei Trump, Casa Albă a anunţat că peste 75 de ţări au căutat negocieri comerciale cu SUA şi că acordurile viitoare vor aduce certitudine. Totuşi, scrie Reuters, deşi administraţia americană vrea să semneze 90 de acorduri comerciale în 90 de zile, provocările legate de încheierea războiului comercial al preşedintelui Trump sunt deja vizibile.
În acest context de incertitudine şi tensiuni sporite, ţări din întreaga lume fac paşi majori pentru a-şi susţine economiile şi a se pregăti pentru un posibil declin economic sever.
În Europa, guvernele instalează „scuturi împotriva tarifelor“ de miliarde de euro pentru a-şi proteja economiile, companiile şi angajaţii de nesiguranţă şi perspectiva din ce în ce mai pronunţată a recesiunii, notează The New York Times.
Germania, Italia, Portugalia şi Spania au anunţat susţinere financiară de peste 50 miliarde de euro în condiţiile în care companiile îşi suspendă exporturile către SUA şi avertizează cu privire la viitorul impact asupra propriilor finanţe. Noi ţări europene sunt aşteptate să le urmeze exemplul.
Pauza de 90 de zile anunţată de Trump în impunerea de tarife este „fragilă“, a avertizat preşedintele francez Emmanuel Macron. „Europa trebuie să lucreze în continuare la toate contramăsurile necesare şi să mobilizeze toate instrumentele disponibile pentru a se proteja“, a postat acesta pe X.
Acesta a adăugat că antreprenorii şi industrialiştii francezi i-au spus că businessurile lor sunt deja lovite „direct în inimă“ de tarifele lui Trump. Anunţurile privind tarifele au dus deja la reduceri ale perspectivelor de creştere.
Franţa, Germania, Italia şi Spania, cele mai mari economii ale Europei, şi-au retrogradat perspectivele de creştere, iar Moody’s a avertizat într-o nouă analiză că tarifele cresc riscul de recesiune în Europa.
În Spania, care exportă produse de 23 miliarde de euro către SUA, guvernul premierului Pedro Sanchez a anunţat un pachet de măsuri de susţinere de 14 miliarde de euro pentru companiile afectate de războiul comercial. Planul de susţinere al ţării include de asemenea credite ieftine pentru companiile afectate de reducerea comenzilor din partea clienţilor americani sau care au probleme de lichiditate. Spania va aloca 2 miliarde de euro pentru a asigura riscurile legate de exporturile companiilor.
În plus, ţara va reintroduce un sistem parţial de şomaj tehnic după modelul celui folosit în timpul pandemiei.
„Lumea cum o ştim s-a schimbat, trebuie să ne adaptăm şi să reacţionăm“, a declarat la rândul său premierul portughez Luis Montenegro. Cabinetul său a anunţat credite şi alte măsuri de susţinere de peste 10 miliarde de euro.
Din Italia, premierul Giorgia Meloni va vizita Washingtonul pentru a discuta cu Trump despre tarife. Aceasta a anunţat că intenţionează să redirecţioneze până la 25 miliarde de euro primite de ţara sa de la UE pentru diminuarea durerii provocate de războiul tarifar.
În Germania, tarifele lui Trump adaugă un nou obstacol în calea eforturilor noului guvern de revitalizare a economiei. Un nou guvern de coaliţie condus de viitorul cancelar Friedrich Merz a anunţat un fond menit să întărească economia. Bani publici de 10 miliarde de euro vor fi injectaţi în fond, cu speranţe de creştere a acestuia la 100 miliarde de euro de la investitori privaţi pentru susţinerea IMM-urilor, coloana vertebrală a celei mai mari economii europene.
Guvernul german mai promite o scutire de taxa corporate pentru încurajarea investiţiilor, cât şi reduceri ale preţurilor energiei.
Merz a declarat că Europa trebuie să rămână unită în faţa asaltului lui Trump, avertizând în acelaşi timp că tarifele preşedintelui american cresc riscul apariţiei unei crize financiare.
În alte părţi ale lumii, guvernul sud-coreean a anunţat un pachet de ordinul miliardelor de dolari pentru susţinerea sectorului auto al ţării, iar mai multe ţări, printre care Australia şi Canada, îşi îndeamnă consumatorii să cumpere mai multe produse locale, potrivit The Wall Street Journal.
China îşi întăreşte de asemenea sprijinul pentru fabricile locale, tarifele americane ameninţându-i creşterea economică şi exporturile. Guvernul de la Beijing este aşteptat să se împrumute şi să cheltuie mai mult pentru a compensa încetinirea comerţului.
Marea Britanie a anunţat la rândul său în weekend că-şi creşte susţinerea pentru exportatori cu 20 miliarde de lire sterline, la 80 miliarde de lire sterline, pentru a le asigura acestora stabilitate şi certitudine în ceea ce a descris ca fiind o nouă eră a comerţului mondial, conform Reuters.