Business Internaţional

Încetinirea celei mai mari economii europene a fost amânată. Însă „este prea devreme să deschidem şampania”

Încetinirea celei mai mari economii europene a fost...

Autor: Catalina Apostoiu

29.08.2018, 00:05 339

Perspectivele sectorului de business din Germania s-au luminat după nouă luni cu nori cenuşii pentru că temerile privitoare la un război comercial cu SUA s-au mai temperat, rele­vă indicatorul Ifo privitor la opti­mis­­mul companiilor, scrie Handel­s­blatt.

Timp ce nouă luni, companiile şi managerii din Germania au privit către viitor cu o mare doză de nemulţumire deşi businessul acestora creştea puternic. Cele 9.000 de firme chestionate de institutul economic Ifo susţineau că lucrurile merg bine, chiar excelent, însă atunci când erau întrebate în legătură cu perspectivele de viitor acestea se declarau îngri­jorate în legătură cu un posibil război comercial declanşat de preşedintele american Donald Trump.

Acum însă, frunţile acestora s-au descreţit. Indicele Ifo a depăşit aştep­tările economiştilor, urcând la 103,8 puncte de la 101,7 puncte în august, prima creştere din luna noiembrie a anului trecut, în timp ce aşteptările de business pentru următoarele şase luni au urcat cu trei puncte, la 101,2.

„Pe lângă situaţia economică robustă de pe plan local, diminuarea riscului de conflict comercial cu SUA a contribuit la creşterea încrederii companiilor”, a declarat preşedintele Ifo Clemens Fuest. Ifo nu se mai aşteaptă la înce­tinirea din cel de-al doilea semestru pe care majoritatea econo­miş­tilor o anticipaseră cu câteva luni în urmă.

Economia germană performează robust. Cifrele actuale indică o creştere economică de 0,5% pe al treilea trimestru, arată Fuest, o rată similară cu cea înregistrată în trimestrul doi.

În trimestrul doi, expansiunea economiei a fost generată de cererea internă robustă. Economiştii spun însă că este prea devreme pentru a desface sticlele de şampanie. O lună bună după nouă luni de scepticism nu echivalează cu o revenire”, avertizează Uwe Burkert, economist-şef în cadrul Landesbank LBBW. „O redresare este decisă în mod tradiţional după trei creşteri consecutive.”

Disputa comercială dintre SUA şi China persistă, iar companiile germane care exportă în ambele ţări sunt prinse la mijloc. Dacă va exista un Brexit dur, însemnând că Marea Britanie, unul dintre cei mai mari cumpărători de bunuri germane, iese din UE fără un acord, şi dacă Trump va decide să iniţieze noi conflicte, optimismul sectorului german de business s-ar putea evapora rapid.

Deocamdată, însă, cea mai mare economie europeană rămâne în formă. Alimentată de cheltuielile solide ale consumatorilor, sectorul serviciilor a înregistrat cea mai mare creştere a aşteptărilor de business din iunie 2009, potrivit Ifo.

Iar optimismul sectorului de business, alimentat de piaţa imobiliară în creştere puternică, înregistrează în continuare o creştere record.

Ifo ar putea acum să-şi majoreze estimările pentru 2018 din nou după ce majoritatea institutelor importante ale ţării şi le-au redus la 1,8-1,9% în primăvară de la 2,2-2,5% la începutul anului.

Prognozele guvernului german s-ar putea dovedi în cele din urmă corecte. Acesta se aşteaptă ca PIB-ul german să avanseze cu 2,5% în acest an şi cu 2,1% anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO