Business Internaţional

Închisoarea viitorului: un student la Harvard a proiectat un model revoluţionar de penitenciar. Galerie FOTO

Închisoarea viitorului

Închisoarea viitorului

Autor: Octavian Calei

19.01.2014, 14:24 1671

Proiectul unui student de la Harvard ar putea revoluţiona conceptul de încarcerare avansând un model de închisoare construită în mijlocul unei comunităţi şi care integrează o şcoală de criminalistică, scrie Archdaily.

Glen Santayana, student la facultatea de arhitectură din cadrul Harvard, a realizat un proiect intitulat „PriSchool”, o închisoare cu şcoală de criminalistică construită în mijlocul unei comunităţi. Ideea s-a conturat în contextul în care închisorile din SUA devin suprapopulate.  Santayana argumentează că de când guvernul a pornit lupta împotriva drogurilor în anii ’70, numărul prizonierilor s-a multiplicat de 5 ori. Peste 90% din persoanele încarcerate sunt acuzate de acte non-violente. În plus, rata celor care recidivează în 3 ani după eliberare este de 67% în SUA.

PriSchool se adresează în mod special acelor persoane care au comis acte non-violente şi care se străduiesc să rămână de partea legii după ce îşi ispăşesc pedeapsa.

Închisoarea ar putea fi construită în cartierul american Brooklyn, unde criminalitatea este la un nivel extrem de ridicat. Proiectul hibrid care aduce laolaltă şcoala de criminalistică şi închisoarea regândeşte obiectivele unei instituţii de corecţie plasând-o într-un context în care prizonierii şi studenţii pot învăţa unii de la alţii iar infractorii pot fi reabilitaţi pentru a se putea întoarce în societate.

Complexul este împărţit în patru clădiri, de la vest la est: şcoala de criminalistică, închisoarea, o clădire pentru pregătirea celor care vor ieşi din închisoare şi un centru comunitar. Prizonierii şi studenţii au ocazia să participe împreună la cursuri, elevii având oportunitatea de a învăţa din situaţii concrete despre lucrurile pe care le studiază iar prizonierii pot cunoaşte mai bine structurile legale în care sunt implicaţi. Acest model promovează demnitatea şi responsabilitatea, ceea ce ar putea reduce rata de recidivare.

Prizonierii a căror sentinţă se apropie de sfârşit pot învăţa o meserie în clădirea care face trecerea dinspre închisoare spre comunitate, aceştia având acces la ateliere de prelucrare a metalului şi a lemnului, la cursuri de informatică şi alte asemenea cursuri de calificare. Ultima clădire, centrul comunitar, reprezintă o interfaţă între închisoare şi locuitorii din cartier, care are scopul de a reduce stigmatul închisorii prin aducerea unor beneficii mai mari în folosul comunităţii.

Teza lui Santayana este o propunere foarte bine documentată despre felul în care arată în prezent sistemul de încarcerare american, o viziune complet diferită, care ar putea reprezenta o soluţie pentru o stare de fapt din ce în ce mai dificilă.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO