Business Internaţional

Incident maritim între nave militare din SUA şi China, pe fondul tensiunilor bilaterale

Incident maritim între nave militare din SUA şi China,...

Autor: Mihai Draghici

02.10.2018, 16:42 218

Două nave militare din Statele Unite şi China au fost aproape de o coliziune în Marea Chinei de Sud, iar cele două ţări se acuză reciproc de manevre periculoase, pe fondul tensiunilor din această regiune.

Incidentul a avut loc în apropierea Insulelor Spratly, disputate de China cu Taiwan, Malaysia, Filipine şi Vietnam.

Echipajul distrugătorului chinez Luyang a somat nava militară americană USS Decatur să părăsească zona, informează cotidianul Der Spiegel.

Cele două nave s-au apropiat la doar circa 40 de metri, coliziunea fiind evitată în ultimul moment de nava Decatur.

"Distrugătorul Luyang, aparţinând Chinei, s-a apropiat de nava americană USS Decatur printr-o manevră nesigură şi lipsită de profesionalism, în apropierea Recifului Gaven din Marea Chinei de Sud", a declarat căpitanul Charles Brown, purtătorul de cuvânt al Flotei militare a SUA din Pacific, informează CNN. "Nava militară chineză a efectuat o serie de manevre din ce în ce mai agresive, somând distrugătorul Decatur să părăsească zona. Forţele noastre vor continua să efectueze operaţiuni oriunde permite legislaţia internaţională", a precizat oficialul american.

Washingtonul nu recunoaşte suveranitatea Beijingului asupra unor zone disputate din Marea Chinei de Sud, astfel că Forţele navale americane trimit ambarcaţiuni militare pentru a apăra principiul libertăţii de navigaţie.

Administraţia de la Beijing a denunţat "operaţiunea provocatoare" a navei militare americane. "Distrugătorul SUA a pătruns într-o zonă în care suveranitatea chineză este incontestabilă", a transmis Hua Chunying, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO