Inconştienţă sau curaj? Deşi ţara este pe marginea prăpastiei, guvernul ungar spune că se va descurca şi fără FMI

4 ian 2012 Autor: Alexandru Matei

O linie de credit preventivă ar fi "benefică" pentru Ungaria, dar "nu ar fi o tragedie" dacă guvernul nu va ajunge la o înţelegere cu UE şi FMI, este de părere Gyula Pleschinger, secretar de stat în ministerul economiei, scrie Portfolio.hu.

Ungaria a anunţat în noiembrie că intenţionează să apeleze din nou la ajutorul FMI şi a Comisiei Europene pentru a se proteja împotriva efectelor crizei datoriilor de stat din zona euro.

Negocierile cu reprezentanţii celor două instituţii au fost suspendate însă în decembrie din cauza unor neînţelegeri cu guvernul pe tema unor legi precum cea care îngrădeşte independenţa băncii centrale.

"Trebuie să avem asigurări din partea guvernului ungar" că independenţa băncii centrale nu va fi afectată, a declarat purtătorul de cuvânt al UE Olivier Bailly, adăugând că autorităţile europene analizează legea pentru a vedea dacă respectă legislaţia europeană.

Din cauza neînţelegerilor, investitorii au dus randamentele titlurilor ungare la valori întâlnite în toamna lui 2008, când întreaga lume era zguduită de şocul falimentului Lehman Brothers, iar Ungaria era nevoită să apeleze la ajutor extern pentru a nu intra în colaps financiar.

"Pieţele iau în calcul un scenariu în care nu se va ajunge la un acord cu FMI", este de părere Gergely Suppan, de la Takarekbank din Budapesta.

Pleschinger spune că un acord preventiv ar fi benefic pentru Ungaria pentru că ar ajuta la reconstruirea încrederii investitorilor. El mai spune că dacă nu se va semna un acord, guvernul mai are şi alte opţiuni. "Nu ar fi o tragedie". Secretarul de stat preia astfel discursul premierului Viktor Orban, care a spus că Ungaria se poate descurca şi singură şi că disputa cu FMI nu trebuie privită drept o problemă serioasă.

Evoluţia de pe pieţele financiare vin însă să demonstreze contrariul. Forintul este la un minim istoric faţă de euro, iar riscul de credit al ţării şi randamentele obligaţiunilor guvernamentale la valori maxime.

 
Cuvinte cheie:
Ungaria
, forint
, fmi

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide