Business Internaţional

Încrederea în economia Germaniei a crescut în noiembrie, în pofida incertitudinilor globale

Încrederea în economia Germaniei a crescut în...

Autor: Anca Dumitrescu

24.11.2015, 12:01 86

"Nici chiar atentatele de la Paris nu au avut un impact negativ asupra sondajului", a declarat preşedintele Ifo, Hans-Werner Sinn.

Indicele climatului de afaceri calcultat de Ifo a urcat de la 108,2 puncte în octombrie la 109 puncte în noiembrie, cel mai ridicat nivel atins după iunie 2014.

Analiştii intervievaţi de Wall Street Journal au anticipat că indicele va stagna.

Oamenii de afaceri sunt mai optimişti în privinţa situaţiei economice actuale şi a viitorului comerţului, potrivit sondajului la care au participat circa 7.000 de companii.

Companiile vor creşte producţia în lunile următoare, iar optimismul la nivelul constructorilor auto s-a îmbunătăţit, în pofida scandalului emisiilor de la Volkswagen, a spus Sinn.

Încrederea în economie a oamenilor de afaceri şi a consumatorilor rezistă, chiar dacă la nivel global există numeroase riscuri.

"Gândiţi-vă la sancţiunile împotriva Rusiei, la Grecia care dansează pe marginea ieşirii din zona euro, încetinirea creşterii economice în China, problemele de pe pieţele emergente, scandalul Volkswagen, refugiaţii şi acum atacurile teroriste de la Paris. Ce să mai spunem că majoritatea dacă nu toate aceste probleme vor continua anul viitor", a spus Carsten Brzeski, economist la ING Bank în Frankfurt.

Date publicate marţi de Biroul Federal de Statistică au arătat că creşterea economiei Germaniei a încetinit în trimestrul al treilea la 0,3%, de la 0,4% în trimestrul anterior, din cauza exporturilor şi investiţiilor mai slabe ale companiilor, avansul fiind susţinut de consumul intern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO