Business Internaţional

Independenţa Băncii Centrale Europene este pusă la îndoială

Benoît Cœuré, membru al consiliului BCE

Benoît Cœuré, membru al consiliului BCE

Autor: Bogdan Cojocaru

04.11.2015, 00:06 1063

Banca Centrală Europeană este una dintre cele mai importante instituţii ale zonei euro. Ea are un rol decisiv în lupta cu crizele şi pentru stimularea creşterii economice. Potrivit Financial Times, membri ai boardului BCE s-au întâlnit de mai multe ori cu actori importanţi de pe pieţe chiar înainte de şedinţele de politică monetară ale instituţiei.

Care sunt mai exact legăturile dintre membrii boardului executiv al băncii centrale şi marii actori de pe pieţe? se întreabă ziariştii de la La Tribune.

Problema a fost ridicată pentru prima dată pe 18 mai după ce, în cursul unei întâlniri cu managerii unor fonduri londoneze, Benoît Cœuré, membru al consiliului BCE, a dezvăluit, „din greşeală“, informaţii importante despre achiziţiile de titluri care au fost puse la dispoziţia publicului decât a doua zi.

Problema a revenit la suprafaţă pe 3 noiembrie, când Financial Times a făcut publice detalii din jurnalele de întâlniri ale membrilor consiliului. Potrivit ziarului britanic, aceşti oficiali ai BCE şi-au făcut un obicei din a se întâlni cu jucători importanţi de pe piaţă în zilele sau chiar orele de dinaintea şedinţelor de politică monetară. Astfel, FT arată că înainte cu o zi de şedinţa de pe 3 şi 4 septembrie 2014, francezul Benoît Cœuré şi luxemburghezul Yves Mersch s-au întâlnit cu reprezentanţi ai UBS.

În dimineaţa zilei de patru septembrie, cu alte cuvinte când consiliul ar fi trebuit să fie în şedinţă, Benoît Cœuré s-a văzut cu reprezentanţi ai BNP Paribas. În acea după-amia­ză, BCE a anunţat o nouă reducere a dobânzilor şi lansarea unui nou program de achiziţii de credite securizate. FT dă şi alte detalii despre aceste întrevederi suspecte, în special despre una a lui Benoît Cœuré cu manageri ai fondului Blackwell înainte cu o zi de anunţarea, în martie, a detaliilor programului de achiziţii de active publice (quantitative easing).

FT nu are nicio dovadă că la aceste întâlniri membrii boardului BCE au furnizat informaţii sensibile. BCE a anunţat că în niciunul dintre cazuri nu au fost transmise astfel de informaţii. Este adevărat că BCE trebuie să menţină contactul cu băncile şi cu ceilalţi actori de pe piaţă deoarece aceştia sunt cei care, practic, sunt transmiţătorii politicii monetare mai departe în economie. Punctul de vedere al băncilor nu poate fi ignorat. Însă suspiciunile sunt inevitabile.

Problema în aceste cazuri stă în apropierea în timp a acestor întâlniri de şedinţele de politică monetară. BCE, care susţine cu îndârjire că este independentă de politică, nu pare la fel de hotărâtă în ceea ce priveşte independenţa faţă de pieţe. Incidentul de pe 18 mai nu face decât să întărească aceste suspiciuni.

FT aminteşte că Banca Angliei interzice ca astfel de întâlniri să aibă loc în intervalul de trei zile de dinaintea şedinţelor de politică monetară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO