Business Internaţional

India ia partea Rusiei în războiul ruso-ucrainean, iar China face apel la calm, dar nu vrea să impună sancţiuni ruşilor

India ia partea Rusiei în războiul ruso-ucrainean, iar...

Autor: Alexandra Matei

02.03.2022, 00:04 3372

În timp ce ţările occidentale au condamnat agresiunea Rusiei, loialitatea Indiei faţă de Rusia, un partener important şi de lungă durată, a rămas aceeaşi, date fiind legăturile comerciale şi de apărare. India este considerată cea mai populată democraţie din lume.

India, în calitate de membru tem­porar al Consiliului de Securitate al ONU, s-a abţinut de la votul unei rezoluţii de condamnare a invaziei Rusiei săptămâna trecută, împreună cu China şi Emiratele Arabe Unite, relatează Financial Times. China a făcut un apel către părţile implicate în conflictul din Ucraina să-şi păstreze calmul şi să evite noi escaladări, a spus Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al ministerului afacerilor externe din China, după ce Vladimir Putin a anunţat plasarea în alertă a forţei de descurajare nucleară. Wenbin a mai spus că Beijingul consideră că trebuie luate în serios preocupările legitime legate de securitate ale tuturor ţărilor, scrie Reuters.

La finalul săptămânii trecute, ministrul de externe chinez Wang Yi a mai precizat că ţara sa refuză sancţiunile in­ternaţionale care nu au funda­ment în dreptul internaţional. 

„Sancţiunile nu rezolvă probleme, ci doar creează altele noi“, a sus­ţinut Wang. Ambasadorul Chinei, Zhang Jun, a pledat luni, la se­siunea extraordinară a Con­siliului de Securitate al Naţiunilor Unite, pentru evitarea izbucnirii unui nou Război Rece, în contextul războiului din Ucraina şi al ten­siunilor dintre Rusia şi Occident.

„Războiul Rece s-a încheiat de mult timp. Mentalitatea specifică Războiului Rece, fondată pe confruntarea între blocuri, trebuie abandonată. Toată lumea ar avea de pierdut, fără a avea nimic de câştigat, într-o astfel de situaţie“, a declarat Zhang Jun, potrivit cotidianului Le Monde, în discursul rostit la sesiunea specială a Adunării Generale ONU pe tema războiului din Ucraina. China a evitat să condamne direct intervenţia militară rusă în Ucraina, dar a anunţat că susţine respectarea suveranităţii naţiunilor. Brazilia, în schimb, va continua să îşi menţină neutralitatea în ceea ce priveşte războiul dintre Rusia şi Ucraina, conform declaraţiei preşedintelui Jair Bolsonaro, în urma unei conversaţii telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin, scrie AFP. Cei doi însă s-au afişat recet împreună ca prieteni.“Nu vom lua parte, vom continua în neutralitate şi vom ajuta cât putem în identificarea unei soluţii. Vrem pace, dar nu vrem să ne atragem consecinţe aici“, a declarat Bolsonaro. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO