Business Internaţional

Indicele mondial al preţurilor alimentelor creşte în martie pentru a 10-a lună consecutiv

Indicele mondial al preţurilor alimentelor creşte în...

Autor: Dorin Oancea

09.04.2021, 22:55 83

Preţurile mondiale ale alimentelor au crescut pentru a zecea lună consecutiv în martie, atingând cel mai ridicat nivel din iunie 2014, impulsionate de salturile uleiurilor vegetale, cărnii li lactatelor, a declarat agenţia pentru alimente a Organizaţiei Naţiunilor Unite, citată de Reuters.

Indicele preţurilor alimentelor al Food and Agriculture Organization (FAO), care măsoară modificările lunare pentru un coş de cereale, seminţe oleaginoase, produse lactate, carne şi zahăr, a avut în medie 118,5 puncte luna trecută, faţă de un 116,1 în februarie.

FAO, cu sediul la Roma, a mai spus într-o declaraţie că recoltele mondiale de cereale au atins un record anual în 2020, adăugând că estimările indică o creştere suplimentară a producţiei în acest an.

Indicele FAO al preţurilor la cereale a scăzut cu 1,7% faţă de luna martie, încheind astfel opt luni de câştiguri consecutive, cu 26,5% mai mare decât în ​​aceeaşi perioadă a anului trecut.

Printre cereale, preţurile grâului au scăzut cel mai mult, cu 2,4%, reflectând aprovizionarea bună şi încurajând perspectivele producţiei din 2021, a spus FAO.

Indicele FAO al preţului uleiului vegetal a crescut cu 8,0% pentru a atinge cel mai înalt nivel din iunie 2011, preţurile pentru uleiurile de palmier, soia, rapiţă şi floarea-soarelui fiind cele în creştere.

Preţurile la lactate au crescut pentru a zecea lună consecutiv, cu 3,9%. FAO a declarat că unul dintre factorii determinanţi din acest sector a fost laptele praf, care a fost stimulat de creşterea importurilor în Asia, în special China, din cauza îngrijorărilor cu privire la aprovizionarea pe termen scurt.

Preţurile cărnii au urcat cu 2,3%, dar, spre deosebire de toţi ceilalţi indici, a fost uşor în scădere faţă de anul trecut. FAO a declarat că au crescut cotaţiile cărnii de pasăre şi de porc, susţinute de un ritm rapid al importurilor din ţările asiatice, în principal China.

Preţurile zahărului au scăzut cu 4,0% de la o lună la alta, dar sunt în creştere cu 30% faţă de anul trecut. Declinul din martie a fost alimentat de perspectivele unor exporturi mai mari din India, a spus FAO.

FAO şi-a majorat prognoza pentru sezonul de cereale 2020 la 2,765 miliarde de tone, faţă de estimarea anterioară de 2,761 miliarde tone, indicând o creştere de 2,0% de la an la an.

În perspectivă, FAO a declarat că se aşteptă ca producţia mondială de cereale să crească pentru al treilea an consecutiv în 2021.

Producţia mondială de grâu a atins un nou maxim de 785 milioane de tone în acest an, în creştere cu 1,4% faţă de nivelurile din 2020.

Producţii peste medie erau de aşteptat, de asemenea, pentru porumb, cu o prognoză record pentru Brazilia.

Pentru sezonul 2020/21, consumul de cereale la nivel mondial a fost prognozat la 2,777 miliarde de tone, în creştere cu 2,4% faţă de anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO