Business Internaţional

Indienii vor sa cumpere Jaguar si Land Rover

27.07.2007, 18:32 22

Cei mai importanti constructori de automobile de pe piata indiana sunt interesati de preluarea celor mai importante branduri premium ale Ford.
Tata Motors si Mahindra&Mahindra ar putea lansa oferte concurente pentru achizitia Jaguar si Land Rover, cele doua marci din cadrul diviziei Premiere Automotive Group detinut de Ford in valoare de peste un miliard de euro, scrie presa internationala.
Cele doua companii poarta discutii in acest sens cu banci de investitii si fonduri private, iar eventualul castigator ar deveni unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata auto premium la nivel mondial.
Reprezentantii celor doua companii indiene au refuzat orice comentariu pe aceasta tema.
Speculatiile legate de intentiile celor doua companii s-au resimtit si pe bursa. Actiunile Tata Motors si Mahindra & Mahindra au inregistrat o scadere de 2,3%, respectiv 2,6%. Piata auto din India a inregistrat o crestere de 2,6%.
Scaderile inregistrate de cele doua companii au la baza neincrederea investitorilor in perspectivele brandului Jaguar, care inregistreaza deja pierderi.
"Doar achizitia Land Rover este justificata in ochii investitorilor", a declarat un bancher din Mumbai.
Este de asteptat ca ambele companii indiene sa aiba parte de competitie serioasa pentru achizitionarea celor doua divizii Ford, venita din partea companiilor de investitii printre care amintim TPG Capita, Cerberus Capital Management, Ripplewood Holdings si Equity Partners. Intentia Ford este sa valorifice cele doua divizii si intentioneaza sa faca investitii pentru a recuceri piata din America de Nord, au declarat oficialii companiei. Compania Ford, al treilea producator de autoturisme la nivel mondial, a inregistrat pierderi de peste 9 miliarde de euro anul trecut si va renunta la planurile de crestere a profiturilor abordand piata automobilelor de lux produse in Europa.
Ford a achizitional Jaguar in 1989 pentru suma de 1,8 miliarde de euro si Land Rover in 2000 pentru suma de 1,96 miliarde de euro.
"In 2005 Ford a fost nevoit sa investeasca 1,5 miliarde de euro in Jaguar, dupa ce eforturile de a face compania profitabila au esuat. Ford a fost contactat de catre companii interesate de achizitionarea companiilor", a declarat John Gardiner, purtatorul de cuvant al Jaguar.
Investitiile companiei Ford pe piata automobilelor europene de lux au inceput in 1987, cand compania a achizitionat pachetul majoritar al companiei Aston Martin, ce a fost vanduta in luna mai a anului trecut pentru suma de 619 milioane de euro unui grup de investitori in frunte cu pilotul de curse David Richards.
Compania Tata, intens mediatizata dupa ce si-a anuntat intentia de a produce cel mai ieftin autoturism din lume, estimat la aproximativ 1.800 de euro, nu acopera segmentul automobilelor de lux. In ultimul timp compania a avut o campanie agresiva de crestere a vanzarilor, mai ales in tarile in curs de dezvoltare.
Unii analisti privesc achizitia Land Rover si Jaguar ca pe o oportunitare a companiei Tata de a se extinde pe segmentul automobilelor de lux. Tata ar beneficia in acelasi timp de reteaua de distributie existenta din pietele dezvoltate, precum si de tehnologia superioara dezvoltata de cele doua companii.
"Pentru achizitionare celor doua companii, Tata Motors va avea atat expunerea necesara pentru a concura pe pietele europene, cat si tehnologia", a declarat Urmil Negandhi, analist specializat pe piata automobilelor la Emkay.
Pe de alta parte, achizitia retelei de vanzare a Land Rover ar veni in sprijinul eforturilor companiei Mahindra de a intra pe piata din Statele Unite.
Este de asteptat ca grupurile Tata si Mahindra sa ofere sprijin financiar subsidiarelor auto in achizitia celor doua companii. Pretul actiunilor companiei Ford nu a suferit modificari in urma anuntului, ramanand la valoarea de 6,29 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO