Business Internaţional

Industria aviatică ar putea înregistra pierderi de 30 de miliarde de dolari anul acesta. Traficul internaţional scade pentru prima dată de la criza financiară din 2009, în urma panicii generate de coronavirus

Industria aviatică ar putea înregistra pierderi de 30...

Autor: Eduard Ivanovici

23.02.2020, 00:00 752

Numărul de zboruri anulate către Republica Populară Chineză şi cererea scăzută de călătorii cauzată de epidemia de coronavirus ar putea costa industria aeronautică globală circa 30 de miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA) citat de Forbes.

Industria aeronautică ar putea înregistra scăderi de 29,3 miliarde de dolari anul acesta, cu 4,7% mai puţin faţă de 2019, în urma epidemiei de coronavirus. Cea mai afectată regiune va fi, bineînţeles, cea a Asiei şi a Pacificului, care va suferi pierderi de 27,8 miliarde de dolari.

Cifrele reflectă o lovitură majoră pentru traficul aerian global, care ar fi trebuit să crească anul acesta cu 4,1%, conform IATA. Astfel, industria aeriană internaţională va suferi scăderi pentru prima dată de la criza financiară din 2009.

Prin comparaţie, epidemia de SARS din 2002 şi 2003 a cauzat pierderi de „doar” 7 miliarde de dolari.

Zilele trecute, Qantas – compania aeriană a Australiei – a declarat că va suferi pierderi de până la 99 de milioane de dolari până la finalul anului, după ce şi-a anulat 16% din zborurile spre Asia până în luna mai. Operatorul aerian franco-olandez Air France-KLM a anunţat că pierderile pot atinge 215 milioane de dolari între februarie şi aprilie din cauza numărului scăzut de cereri. Acţiunile companiei scăzuseră zilele trecute cu 7%.

Cathway Pacific, compania aeriană a Hong Kong-ului, a înregistrat scăderi de 90% în ceea ce priveşte zborurile către China continentală. Conducerea le-a cerut celor 27.000 de angajaţi să îşi ia concediu fără plată, într-o încercare disperată de a salva compania.

Liniile aeriene au reprezentat primul sector economic afectat de epidemia de coronavirus. Numărul de restricţii şi de zboruri anulate au rezultat în faptul că piaţa aeriană chineză a ajuns să înregistreze cifre mai mici decât ale Portugaliei, potrivit unei analize a companiei OAG Aviation.

În prezent, numărul persoanelor care au murit în urma infecţiei cu coronavirus este de circa 2.300, în timp ce 18.000 de oameni au reuşit să se recupereze.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO