Business Internaţional

Industria germană ar trebui să-l aducă pe Putin cu picioarele pe pământ

Industria germană ar trebui să-l aducă pe Putin cu...

Autor: Florina-Maria Savu

08.05.2014, 20:05 12564

Rusia nu-i poate împiedica pe est-europeni să privească spre Occident, iar companiile germane sunt dispuse să-l sprijine pe cancelarul Angela Merkel dacă acesta decide că sancţiunile sunt singura soluţie pentru a-l face pe preşedintele rus Vladimir Putin să respecte legea internaţională, scrie într-o opinie publicată de Financial Times Markus Kerber, directorul general al puternicei Federaţii a Industriilor Germane.

Germania a făcut afaceri cu Rusia încă din anii 1850. Companiile germane au trecut de Cortina de Fier cu mult timp înainte de detensionarea de la începutul anilor ‘70. Astăzi, mai mult de 6.000 de companii germane fac afaceri cu Rusia.

Germania exportă în Rusia mai ales maşini şi utilaje, echipamente şi instalaţii industriale, automobile şi chimicale, în total de 35 de miliarde de euro. În schimb, Germania importă puţin mai mult, în special energie şi materii prime. Acesta este un caz „ca la carte” de legătură comercială reciproc avantajoasă între două state specializate pe anumite sectoare.

Este de dorit ca aceste legături comerciale să le permită companiilor germane să aibă un cuvânt de spus în Rusia. Federaţia Industriilor Germane vede criza ucraineană ca o ameninţare majoră pentru pacea şi stabilitatea Europei. Pot exista opinii diferite cu privire la caracterul legitim al schimbării guvernului din Ucraina de anul acesta, dar nu este nici un dubiu asupra faptului că anexarea ulterioară a Crimeei de către Rusia este o încălcare gravă a dreptului internaţional.

Mediul de afaceri german nu poate tolera această situaţie pentru că reprezintă o subminare a  întregului sistem de guvernanţă internaţională care a fost implementat după căderea Uniunii Sovietice şi a contribuit de mai mult de două decenii la pacea şi stabilitatea din Europa. De aceea, industria germană susţine eforturile guvernului de la Berlin de a convinge Rusia să se supună Acordului de la Geneva din 17 aprilie, prin care s-a stabilit o serie de măsuri menite să detensioneze situaţia din Ucraina.

Aplicarea unor sancţiuni economice ar putea fi o metodă de a face Rusia să simtă îndârjirea Vestului. Deşi aceste sancţiuni vor afecta legăturile comerciale şi inevitabil ambele părţi, companiile germane sunt dispuse să susţină decizia cancelarului german Angela Merkel dacă acesta va hotărî că aceasta este singura soluţie pentru a-l face pe Putin să se supună legii internaţional.

Este tulburător că politicienii americani, printre care şi senatorul John McCain, văd guvernul de la Berlin ca fiind slab, indecis şi cu un respect excesiv pentru ceea ce se consideră a fi o campanie puternică de lobby susţinută de companiile germane rusofile.

Este timpul să li se reamintească politicienilor americani că exprimarea unor opinii diferite este esenţială într-o democraţie liberală şi că democraţia reprezintă cel mai mare cadou primit de Germania de la SUA după 1945. Este un drept fundamental nu numai pentru politicieni, jurnalişti şi activişti ai societăţii civile, dar şi pentru oameni de afaceri şi industriaşi.

Liderii de afaceri germani au relaţii excelente cu colegii lor ruşi şi vor face tot ce le stă în putinţă pentru a convinge partea rusă să se supună din nou dreptului internaţional. Companiilor germane le va fi greu să suporte aceste sancţiuni economice, aşa că dorinţa lor de a accepta această situaţie îi face mult mai credibili.

Dintre milioanele de locuitori ai Germaniei de Est ale căror vieţi s-au schimbat pentru totdeauna odată cu căderea Zidului Berlinului în noiembrie 1989, doi oameni se află astăzi în centrul atenţiei. Unul dintre ei, o tânără cercetătoare din Berlinul de Est, care în studenţia s-a făcut remarcată prin cunoştinţele sale de limba rusă, a ajuns cancelar al Germaniei. Celălalt, un ofiţer KGB din Dresden, cu o profundă admiraţie pentru Germania, este astăzi preşedintele Rusiei. Aceşti doi lideri pot vorbi liber atunci când alţii au nevoie de translatori. Şi poate că ei ar trebui să discute despre acele zile istorice din noiembrie 1989.

Angela Merkel s-a orientat spre Vest şi a fost acaparată de oportunităţile libertăţii şi democraţiei. Vladimir Putin s-a dus spre Est şi a interpretat implozia Uniunii Sovietice ca fiind „cea mai mare tragedie geopolitică a secolului XX”.

Originea crizei ucrainene o reprezintă incapacitatea lui Vladimir Putin de a înţelege ce a dus la căderea Zidului Berlinului. Distrugerea acestuia nu a venit din Vest, ci din Est, de la milioane de oameni care se sprijineau de zid şi îl împingeau cu mâinile goale. De la o ţară la alta, locuitorii Europei de Est au început să îşi exprime dorinţa de a se alătura societăţii libere din Vest. Rusia şi conducătorii săi sunt îndreptăţiţi să ia un curs diferit de cel occidental, însă este inacceptabil să distrugă sistemul politic al unei ţări vecine şi să folosească forţele militare pentru a zădărnici încercarea Ucrainei de urma o cale aleasă în mod democratic.

Acest conflict trebuie rezolvat la masa negocierilor şi Acordul de la Geneva furnizează o abordare clară în acest sens. Rusia ar trebui să îşi înghită supărările. Ea nu trebuie să se mai simtă sub asediu şi trebuie să îşi urmărească interesele mai degrabă prin discuţii şi înţelegeri, decât prin intermediul forţei brute. Acesta este mesajul pe care afaceriştii germani îl vor transmite prietenilor şi partenerilor de afaceri ruşi luna aceasta la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg.

Industria germană nu este nici rusofilă, nici rusofobă, ci pur si simplu consideră că este responsabilă să încerce să ajute la încheierea acestei confruntări. Dacă lucrurile vor merge prost, se va ajunge la anularea progresului din ultimul sfert de secol şi la naşterea unui nou Război Rece, iar această situaţie va duce Rusia cu un deceniu în urmă, ceea ce ar fi extrem de costisitor pentru toată lumea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO