Business Internaţional

​Industria metalelor trece prin cea mai mare transformare din ultimii 125 ani din cauza revoluţiei din industria auto

​Industria metalelor trece prin cea mai mare...

Autor: Liviu Popescu

22.05.2014, 18:11 1617

Alcoa, cel mai mare producător de aluminiu din lume, trece prin cea mai mare transformare a industriei metalurgice din ultimii 125 ani cauzate de creşterea cererii pentru aliaje uşoare din aluminiu necesare industriei aeronautice şi mai ales a celei auto, a afirmat CEO-ul companiei Klaus Kleinfeld.

Kleinfeld a explicat pentru CNBC că nu mai este necesar ca Alcoa să se concentreze pe preţul metalelor acum că cererea pentru aliaje uşoare din aluminiu devine un trend general. În aceste condiţii compania va acorda o atenţie mai mică operaţiunilor primare, de topire.

Alcoa poate fi profitabil “indiferent de nivelul la care se situează preţul metalelor“ ca urmare a măsurilor de reducere a costurilor, a adăugat Kleinfeld.

Nivelul mic al preţurilor aluminiului a avut impact negativ asupra companiei americane dar şi asupra celorlalţi producători şi a forţat astfel gigantul american să grăbească procesul de reducere a costurilor prin închiderea celor mai costisitoare facilităţi de topire a metalelor.

Cererea de aluminiu din partea industriei auto este în continuă creştere pe măsură ce producătorii auto caută să eficientizeze consumul de carburant prin reducerea greutăţii autivehiculelor. Ford a revoluţionat segmentul camionetelor full-sized atunci când a lansat la începutul acestui an noul model F-150, la care a folosit aluminiul în premieră pentru acest segment.

“Este una dintre cele mai fundamentale transformări a industriei metalelor din ultimii 125 de ani. Industria auto ştie să lucreze cu aluminiul dar acum că devine <<mainstream>>, producţia de maşini din aluminiu o să crească” a spus Kleinfeld.

Producătorul american de aluminiu a refuzat să participe anul acesta la forumul economic deşfăşurat în Rusia la St. Petersburg, dar reprezentanţii companiei au afirmat că facilităţile din Rusia operează în condiţii “normale”. Kleinfeld a explicat că legăturile de afaceri dintre  companii şi ţări prosperă doar în timpuri paşnice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO