Business Internaţional

Industriaşul Eike Batista, brazilianul care şi-a pus în minte să devină cel mai bogat om din lume

Industriaşul Eike Batista, brazilianul care şi-a pus în minte să devină cel mai bogat om din lume

Autor: Andreea Mindrila

21.12.2011, 00:03 2030

Brazilia nu a mai văzut un astfel de exemplu de ambiţie industrială din secolul al XIX-lea, când un bancher numit Irineu Evangelista de Sousa a construit prima cale ferată, a ajutat la deschiderea accesului vapoarelor pe Amazon şi a construit un telegraf subteran, legând astfel America de Sud de Europa. De atunci, Brazilia a evoluat de la o ţară dependentă de capital străin la o economie emergentă globală foarte puternică. Şi totuşi, pentru pieţele de capital sceptice, Brazilia continuă să demonstreze de ce este capabilă, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Acelaşi lucru îl face acum şi Batista.

Companiile principale din EBX, conglomeratul pe care îl deţine, sunt în faza de start-up şi cele mai multe înregistrează pierderi operaţionale. Compania petrolieră a con­glomeratului nu a pompat încă pe­trol, iar pro­iec­tele portuare nu au încărcat încă pe vase niciun con­tainer.

Averea lui de­pinde de succesul economic al ţării, iar pariurile pe care şi le asumă în afa­cerile petro­liere şi cu ma­terii prime ar putea fi foarte ris­cante dacă pre­­­ţurile la nivel mon­dial scad.

Riscurile au devenit evi­dente.

În luna apri­lie, com­pania petro­lieră de­ţinută de Batista, OGX a prezentat un studiu prin care se arăta că resursele potenţiale de petrol s-au majorat cu aproximativ 60%, ajungând la 10,8 miliarde de barili, dar a doua zi cotaţiile acţiunilor au scăzut pe bursă cu 17%. Acest lucru s-a întâmplat deoarece valoarea se referea la "resurse potenţiale", şi nu la rezerve.

Investitorii stau în expectativă

Unii investitori sunt sceptici. Nick Robinson de la Aberdeen Asset Managament, care administrează aproximativ 10 miliarde de dolari în investiţii de capital realizate în Brazilia, spune că fondul lui nu a investit lichidităţi în grupul EBX.

"Cred că unele companii din grup promit foarte mult, dar se află încă la început. Aceste proiecte necesită foarte mult capital şi foarte mulţi bani care să fie investiţi. Există riscul ca acele investiţii să nu genereze un nivel bun al rentabilităţii", spune investitorul.

Dar alţi investitori merg pe mâna lui Batista, care, potrivit topului realizat de Forbes în 2011, este a opta cea mai bogată persoană din lume.

Printre cei mai importanţi investitori străini în companiile sale se numără Ontario Techers' Pen­sion Plan, care ad­ministra la sfâr­şitul lui 2010 fon­duri de 108 miliarde de do­lari.

Companiile brazilianului au avut cea mai bună evoluţie din portofoliul de companii străine al fondului.

În 2009 cotaţiile acţiunilor OGX au crescut cu 225%, iar cele ale LLX s-au majorat cu 560%. Dar de la începutul acestui an valoarea totală a celor cinci companii listate din conglomeratul condus de Batista a scăzut cu 17,5 miliarde de dolari. Acţiunile OGX au scăzut cu 32% comparativ cu evoluţia de -18% a indicelui Bovespa, indicele de referinţă al Bursei din Brazilia.

Are activităţi în domenii variate

Conglomeratul condus de Batista include, pe lângă compania petrolieră OGX şi cea de lo­gis­tică LLX şi următoarele companii: MMX, în do­meniul minier, societatea de energie şi elec­tri­citate MPX, dar şi firma de construcţii de va­poare OSX. "X-ul" de la sfârşitul fiecărei de­nu­miri reprezintă multiplicarea bogăţiei, spune Ba­tista.

Miliardarul afirmă că societatea pe­trolieră OGX este un exemplu de ceea ce are nevoie Brazilia - com­pa­nii suficient de îndrăzneţe să-şi asume riscuri într-o ţară în care in­dus­triaşii trăiesc confortabil din con­tractele publice care asigură pro­fituri garantate.

"Aceasta este Brazilia. Aici nimeni nu îşi asumă riscuri. Doar com­pa­niile de­ţi­nute de stat au făcut acest lucru", spune Batista.

Ascensiunea lui a început în anul 1980. Întors din Germania, unde a studiat ingineria metalurgică, a împrumutat 500.000 de dolari de la doi bijutieri din Rio de Janeiro şi a tranzacţionat aur de la minele izolate din junglă. Economia Brazilei se zbătea sub regimul condus de dictatura militară, iar inflaţia ajunsese la cote alar­man­te, ceea ce a determinat creşterea cererii pentru aur. Batista spune că astfel la vârsta de 22 de ani avea o avere de 6 milioane de do­lari. El a folosit aceste venituri pentru a cumpăra şi a mecaniza pro­pria mină, o experienţă care l-a învăţat să găsească active profitabile, care nu au fost luate în considerare de alţii.

Dintre principalele companii deţinute de Batista, compania de extracţie de minereuri de fier MMX, înfiinţată în anul 2005, este cea mai avansată din punct de vedere operaţional. A înregistrat un profit modest de aproximativ

57 mil. dolari în al doilea trimestru al acestui an, iar în următoarele trei luni a avut o pier­dere de 139 mil. dolari din cauza de­precierii monedei naţio­nale a Braziliei.

La începutul anului trecut Batista a vândut o participaţie de 22% din MMX companiei Wuhan Iron and Steel din China pentru 400 mil. dolari, iar SK Networks din Coreea de Sud a cumpărat acţiuni ale MMX eva­luate la 700 mil. dolari.


Cine este Eike Batista

  • S-a născut în Brazilia în anul 1956.

  • Este directorul executiv al conglomeratului EBX, pe care l-a înfiinţat în 1983.

  • A studiat în Germania, în domeniul ingineriei.

  • Are o avere netă în 2011 de 30 de miliarde de dolari, potrivit clasamentului Forbes, fiind a opta cea mai bogată persoană din lume.

  • Din 2008 este director executiv al companiei petroliere OGX.

  • În 2007 a înfiinţat compania de logistică LLX şi OSX, firma de construcţii de vapoare.

  • În 2005 a pus bazele companiei MMX, în domeniul extracţiei de minereuri de fier.

  • În 2001 a înfiinţat societatea MPX, din domeniul energiei şi electricităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO