Business Internaţional

Inflatia anuala din Bulgaria a scazut la 6% in februarie

15.03.2009, 16:55 57

Inflatia anuala din Bulgaria a coborat in luna februarie la 6%, fata de 7,1% in luna ianuarie, in principal datorita unei scaderi a preturilor la alimente, potrivit Biroului National de Statistica, scrie The Guardian.

Inflatia lunara pentru februarie a fost de 0,1%, in scadere fata de 0,8% cu o luna mai devreme.
Guvernul, condus de partidul socialist, se asteapta la cresteri mai moderate ale preturilor, care ar putea sa ajunga la sfarsitul anului la 5,4%, din cauza unei scaderi a cererii motivate de incetinirea cresterii economice. Banca centrala previzioneaza o rata a inflatiei armonizata la nivel de Uniune Europeana la sfarsitul lui 2009 de 2,5%.
Preturile alimentelor au coborat in luna februarie cu 0,7%, comparativ cu luna precedenta, in frunte cu cele la carne, faina si paine.
Preturile la produsele non-alimentare au mers in directia opusa, urcand cu 0,5%, in principal din cauza apecierii pretului petrolului. Si preturile serviciilor au mers in sus, cu 0,3% fata de luna ianuarie.
Dupa standardele europene, rata lunara a inflatiei a atins in luna februarie nivelul de 0,4%, in timp ce rata anuala s-a stabilizat la 5,4%.
Bulgaria a incheiat anul 2008 cu o inflatie de 7,8%, in scadere de la 12,5% in 2007, datorita unei scaderi semnificative a pretului la combustibil si a unei recolte agricole peste asteptari, care si-a adus contributia la temperarea preturilor la alimente.
Presiunile inflationiste ridicate au fost principalul obstacol pentru Bulgaria in vederea adoptarii monedei euro. O mentinere relativa a preturilor pentru viitor a stat la baza deciziei guvernului de la Sofia de a cere o aderare mai rapida a statului la mecanismul ERM-2 - testul de stabilitate al monedei nationale, evaluata pe parcursul a doi ani, test premergator adoptarii monedei unice. O astfel de situatie ar servi drept plasa de protectie pentru stat in fata unei crize si ar trimite un semnal pozitiv investitorilor.
Bulgaria ar putea adopta euro in 2015, conform ultimelor estimari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO