Business Internaţional

Inflatia anuala din Cehia a scazut la 6%

10.11.2008, 16:16 54

Rata anuala a inflatiei din Cehia a scazut in octombrie la cel mai redus nivel inregistrat in 2008 in aceasta tara, pe fondul preturilor mai mici la produsele alimentare si pentru serviciile de transport, depasind estimarile bancii centrale si ale economistilor, scrie Bloomberg.
Inflatia anuala a scazut de la 6,6% la nivelul de 6%, potrivit datelor facute publice de oficiul de statistica din Praga, in timp ce preturile la consumator au ramas neschimbate comparativ cu luna septembrie.
Banca centrala a Cehiei, care estimase o rata a inflatiei de 6,4% pentru octombrie, apreciaza ca inflatia va scadea in 2009 la jumatate si va atinge tinta de 3%, fapt care ar permite reducerea dobanzii de politica monetara. Rata dobanzii-cheie a Cehiei a fost redusa pe 6 noiembrie de strategii bancii centrale cu trei sferturi de punct procentual, pana la 2,75%, cea mai pronuntata modificare din 2004 pana in prezent, pe fondul asteptarilor ca inflatia si cresterea economica ar putea scadea.
Nivelul la care a ajuns dobanda-cheie reprezinta un "semn clar ca perioada de inflatie ridicata se apropie de sfarsit", a afirmat Partick Rozumbersky, economist la UniCredit in Praga. "Este un semnal care arata ca banca va reduce in continuare dobanzile, incepand chiar cu luna decembrie", potrivit lui Rozumbersky. Economistul de la UniCredit se asteapta ca rata inflatiei sa se mentina la un nivel sub 5% pentru restul anului si sa nu depaseasca 3% in 2009.
Pretul combustibilului a inregistrat o scadere cu 0,4%, comparativ cu anul trecut, fapt care reflecta reducerea pretului petrolului pe piata internationala, in timp ce preturile pentru mijloacele de transport au scazut cu 0,7%. Ritmul anual de crestere al pretului painii s-a redus la 17,8% in luna octombrie, in raport cu nivelul de 21,8% inregistrat in luna anterioara.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO