Business Internaţional

Inflatia anuala din Europa a ajuns la 1,6%

06.01.2009, 19:33 18

Rata anuala a inflatiei din Europa a atins cel mai scazut nivel din ultimii peste doi ani in luna decembrie in conditiile scaderii pretului petrolului si cheltuielilor consumatorilor, sporind posibilitatea ca Banca Centrala Europeana sa decida noi reduceri ale dobanzii de referinta, scrie Bloomberg.

Cresterea preturilor de consum din zona euro a incetinit pana la 1,6% de la 2,1% in noiembrie, coborand sub pragul de 2% al BCE pentru prima data din august 2007, a anuntat biroul de statistica al Uniunii Europene. Economistii se asteptau ca preturile sa avanseze cu 1,8% in decembrie, conform mediei estimarilor a 28 de analisti chestionati de Bloomberg.
"Ne asteptam ca aceasta incetinire a inflatiei sa continue, iar inflatia sa devina negativa la mijlocul anului 2009", a declarat Luigi Speranza, economist in cadrul BNP Paribas.
In conditiile in care criza financiara globala afecteaza cresterea economica, incetinirea ritmului de crestere a inflatiei ar putea determina BCE sa continue seria de reduceri de rate ale dobanzii in urma carora dobanda de referinta a scazut cu 1,75%, pana la 2,5% de la inceputul lunii octombrie, a declarat Vitor Constancio, membru al consiliului bancii centrale.
Luna trecuta, BCE a estimat ca economia zonei euro se va contracta cu aproximativ 0,5% in acest an, ceea ce ar reprezenta prima scadere anuala a Produsului Intern Brut de la introducerea monedei unice europene cu un deceniu in urma.
Vanzarile din sectorul de retail au scazut pentru a saptea luna consecutiv in decembrie, sectorul de productie a inregistrat un declin accelerat, iar creditarea a stagnat, indica rapoarte publicate in ultima luna.
In contextul incetinirii cresterii economice pe plan mondial si scaderii costurilor energetice pe fondul reducerii cererii se intensifica temerile privitoare la deflatie.
Strategii BCE au indicat faptul ca sansele ca banca centrala sa diminueze costurile de finantare cu ocazia reuniunii de saptamana viitoare cresc in conditiile in care datele arata ca economia se adanceste in recesiune.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO