Business Internaţional

Inflatia anuala din Ungaria a scazut la 5,1% in octombrie

11.11.2008, 17:30 14

Inflatia anuala din Ungaria a atins in luna octombrie cel mai redus nivel inregistrat in ultimii doi ani, pe fondul preturilor in scadere la produsele alimentare si la energie, scrie Bloomberg.

Rata anuala a inflatiei a scazut pentru a treia luna la rand, ajungand la 5,1%, comparativ cu nivelul de 5,7% inregistrat in septembrie, potrivit anuntului de marti al oficiului de statistica maghiar, cu sediul in Budapesta, in timp ce preturile la consumator au crescut cu aproximativ 0,2% fata de luna anterioara.
Preturile in scadere ale alimentelor si petrolului au avut ca efect reducerea ratei inflatiei in economia ungara, care a depasit din august 2006 tinta de 3% stabilita de banca centrala a tarii, fapt care a fortat majorarea dobanzilor la cele mai ridicate niveluri inregistrate in ultimii patru ani. Pretul petrolului a scazut cu 58% in prezent, de la nivelul record de 145,29 dolari pe baril la care era tranzactionat in data de 3 iulie. Si pretul cerealelor a inregistrat o scadere anuala cu 12,8% in luna august, comparativ cu cresterea de 65% din august 2007.
"Scaderea pretului benzinei la pompa reprezinta cea mai importanta cauza care se afla in spatele reducerii inflatiei", a afirmat statisticianul Borbala Minary.
Inflatia anuala de baza, care exclude din calcul pretul alimentelor si al energiei, a scazut la 4,6%, comparativ cu nivelul de 5% inregistrat in septembrie.
Pretul combustibililor si lubrifiantilor auto s-a redus cu 0,9% in luna octombrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a inregistrat o crestere de pret de 0,7%. Preturile alimentelor au inregistrat o crestere lunara de 0,3%, comparativ cu cea de 2% raportata in 2007.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO