Business Internaţional

Inflaţia din Bulgaria a ajuns la 17% în iunie. Această ţară are dobânzi occidentale şi inflaţie est-europeană

Inflaţia din Bulgaria a ajuns la 17% în iunie. Această...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.07.2022, 20:42 261

Bulgaria, cea mai săracă economie din Uniunea Europeană şi unde o mare parte din români preferă să-şi petreacă vacanţele sau zilele libere, se confruntă cu o explozie a inflaţiei. Creşterile de preţuri au început lent, dar au ajuns la un ritm anualizat record de aproape 17% în iunie.

În luna anterioară, rata de inflaţie era de 15,6%, potrivit datelor statistice oficiale. Bulgarii şi turiştii străini au ajuns astfel să suporte una dintre cele mai puternice inflaţii din UE. Inflaţia este deosebit de ridicată în toată Europa de Est, însă, spre deosebire de colegele sale din statele vecine, banca centrală a Bulgariei are mult mai puţine instrumente la dispoziţie pentru a frâna scumpirile. Leva, moneda naţională, este ancorată de euro de mulţi ani, iar pentru că această ţară este pe drumul spre adoptarea euro, politica monetară, de care ţin dobânzile, depinde de ce se întâmplă pe piaţa interbancară europeană, unde regulile le face BCE.

Cu alte cuvinte, banca centrală a Bulgariei nu poate ridica sau coborî dobânzile şi nu poate interveni prin aprecierea sau deprecierea levei pentru a stimula sau frâna economia. În iunie, cea mai mare contribuţie la inflaţie au avut-o preţurile transportului, care au crescut cu 37,5%. Mâncarea şi băutura, care cântăresc cel mai mult în coşul bunurilor de consum, s-au scumpit cu 24%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO