Business Internaţional

Inflaţia din Rusia a urcat în martie la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

Inflaţia din Rusia a urcat în martie la cel mai ridicat...

Autor: Florentina Dragu

06.04.2015, 18:16 419

Analiştii chestionaţi de Bloomberg au estimat o inflaţie anuală de 16,8% pentru martie. La finele lunii februarie, rata anuală a inflaţiei se situa la 16,7%.

"Este posibil ca avansul preţurilor să fi atins un vârf în martie. De asemenea, este important ca inflaţia săptămânală şi cea lunară să continue să scadă", a declarat Dmitri Polevoy, economistul şef al ING Group pentru Rusia.

Creşterea preţurilor de consum din Rusia a început să încetinească în ultimele luni, iar în martie avansul săptămânal s-a stabilizat la 0,2%, cel mai redus nivel începând cu luna noiembrie 2014.

Potrivit băncii centrale, activitatea economică slabă va încetini creşterea inflaţiei, iar efectele deprecierii rublei generată de impactul sancţiunilor occidentale asupra economiei se vor disipa pe parcursul acestui an.

Banca Rusiei a reluat anul acesta procesul de relaxare a politicii monetare, după ce în 2014 a operat şase majorări ale dobânzii cheie, de la 5,5% la 17%.

Pe 13 martie, instituţia bancară centrală a coborât rata dobânzii cheie cu un punct procentual, la 14%, după o reducere de două puncte procentuale în luna anterioară, în condiţiile în care economia rusă se îndreaptă spre prima recesiune din ultimii şase ani.

Potrivit unui sondaj efectuat de institutul rus de cercetare VTsIOM, situaţia economiei reprezintă principalul motiv de îngrijorare în rândul populaţiei, depăşind inflaţia.

Proiecţiile băncii centrale indică o contracţie economică de până la 4% în acest an, după o creştere de 0,6% în 2014.

Următoarea şedinţă de politică monetară a băncii Rusiei va avea loc pe 30 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO