Business Internaţional

Inflaţia din Spania a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani

Inflaţia din Spania a atins cel mai ridicat nivel din...

Autor: Bogdan Cojocaru

31.03.2022, 00:00 221

Inflaţia din Spania, una dintre cele mai mari ecomomii ale UE, a accelerat în martie la cel mai rapid nivel din ultimele patru decenii, depăşind aşteptările, semn că şocurile războiului pornit de Rusia contra Ucrainei lovesc facturile deja mari la energie în celălalt capăt al continentului, scrie Bloomberg.

Serviciul de statistică spaniol a anunţat că preţurile de consum armonizate la standardele Uniunii Europene au crescut cu 9,8% faţă de acum un an.

Cifra depăşeşte toate cele 15 estimări dintr-un sondaj realizat de Bloomberg printre economişti.

Inflaţia reflectă în principal scumpiri ale alimentelor, combustibilului şi electricităţii.

Preţurile sunt aşteptate să fi urcat semnificativ în multe alte economii europene, iar datele oficiale vor stârni, probabil, îngrijorarea cu privire la apariţia fenomenului de stagflaţie, deşi mai mulţi oficiali ai BCE au respins această posibilitate, spunând că economia zonei euro va creşte cu peste 2% chiar şi în scenariul cel mai pesimist pentru 2022.

„Inflaţia atât de mare reprezintă un şoc uriaş pentru costului vieţii, care va afecta consumul intern şi riscă să deraieze redresarea Spaniei după pandemie“, spune Maeva Cousin, economist Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO