Business Internaţional

Inflaţia din Turcia atinge maximul ultimilor 20 de ani, plus 54% în februarie. În ultimul an, lira turcească şi-a pierdut 47% din valoare

De-a lungul timpului, preşedintele turc Erdogan s-a poziţionat în mod clar împotriva creşterii ratelor dobânzilor

De-a lungul timpului, preşedintele turc Erdogan s-a poziţionat în mod clar împotriva creşterii ratelor dobânzilor

Autor: Eduard Ivanovici

03.03.2022, 15:09 335

Inflaţia din Republica Turcia a ajuns la maximul ultimilor 20 de ani, mai exact 54,44% în februarie, peste estimările analiştilor, pe măsură ce lira turcească a continuat să sufere ca urmare a preţurilor ridicate la energie, relatează CNBC.

Preţurile bunurilor de consum s-au majorat cu 4,81% în luna precedentă, spune Institutul Turc de Statistică. Indicele preţurilor de producţie au crescut cu 7,2% în luna precedentă, atingând o creştere anuală de 105%.

Nivelul record de importuri de energie din ianuarie a accentuat şi mai mult deficitul comercial al Turciei, iar preţurile materiilor prime continuă să crească pe fondul temerilor privind lanţurile de aprovizionare şi conflictul armat ruso-ucrainean. De la începutul anului, preţul unui baril de petrol Brent Crude a urcat cu 53%.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a prioritizat creditele şi exporturile, pledând în mod constant împotriva majorării ratelor dobânzilor, în pofida tuturor fundamentelor economice. Erdogan susţine că o rată de referinţă mai mare va înrăutăţi trendul inflaţionist. Din septembrie, banca centrală din Turcia a redus ratele dobânzilor cu 500 de puncte de bază la 14%.

Lira turcească a pierdut aproximativ 47% din valoare în ultimul an, fenomen ce a lovit puternic buzunarele cetăţenilor turci, în contextul în care valoarea salariilor s-a redus şi costurile de trai au crescut dramatic. Mai mult, evoluţia preţurilor privind electricitatea şi gazele naturale a afectat atât businessurile, cât şi consumatorii.

În ianuarie, inflaţia a ajuns la 48,7% şi, la mijlocul lunii februarie, Erdogan a promis să „spargă lanţurile ratelor dobânzilor” şi să aducă inflaţia la o singură cifră. Preşedintele de la Ankara a pus problemele monedei naţionale în spatele „instrumentelor financiare străine”.

Indicele BIST al bursei din Istanbul s-a apreciat cu 5% anul acesta şi cu 32% în ultimele 12 luni. De altfel, acţiunile turceşti au fost unul dintre performerii pieţelor emergente din Europa în luna ianuarie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO