Business Internaţional

Inflaţia din zona euro a accelerat în mod neaşteptat în noiembrie, la 0,2%

Inflaţia din zona euro a accelerat în mod neaşteptat...

Autor: Anca Dumitrescu

16.12.2015, 12:32 286

În acest fel, preţurile de consum din zona euro au înregistrat luna trecută cea mai mare creştere din luna iulie.

Orice accelerare a inflaţiei este o veste bună pentru BCE, dar declinul preţurilor petrolului sugerează că va fi dificil ca avansul preţurilor să îndeplinească obiectivul pe termen mediu al băncii centrale, de aproape 2%.

La începutul acestei luni, BCE a revizuit în scădere estimarea referitoare la inflaţia din 2017 la 1,6%, a redus dobânda la depozitele băncilor şi a prelungit cu şase luni programul de achiziţii de obligaţiuni, valoarea acestuia urmând să atingă cel puţin 1.500 de miliarde de euro.

Inflaţia core, care exclude preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, a scăzut în noiembrie la 0,9%, de la 1,1 în luna precedentă.

Preţurile energiei au coborât cu 7,3%.

Într-un raport separat, Markit Economics a anunţat că preţurile la producătorii din industria prelucrătoare şi servicii au continuat să scadă în zona euro, în decembrie, semn că în general companiile nu au reuşit să transfere costurile mai mari către consumatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO