Business Internaţional

Inflaţia îşi arată colţii în Franţa şi ajunge la cel mai ridicat nivel de la finalul anului 2018

Inflaţia îşi arată colţii în Franţa şi ajunge la...

Autor: Alex Ciutacu

31.08.2021, 11:11 501

Inflaţia a ajuns în Franţa la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani, pe măsură ce preţurile alimentelor şi ale energiei accelerează, iar preţurile bunurilor au început să crească, potrivit Bloomberg.

În august s-a înregistrat o creştere a preţurilor de consum de 2,4% de la an la în a doua cea mai mare economie din zona euro, depăşind atât ţinta de 2% a Băncii Centrale Europene (BCE), cât şi estimarea medie a economiştilor de 2,1%.

Datele din economia franceză apar după ce Germania a înregistrat cea mai puternică rată a inflaţiei din 2008 până azi, şi cu puţin timp înainte să fie publicate datele pentru zona euro.

Cu toate acestea, mesajul oficial în Europa este că această creştere a inflaţiei ar fi doar un fenomen temporar.

Datele din Franţa arată cum nivelul consumului a scăzut cu 2,2% în iulie faţă de iunie, într-o evoluţie neaşteptată pe măsură ce gospodăriile au redus achiziţiile de bunuri. La această evoluţie a contribuit şi o scădere a vânzărilor de autoturisme.

Într-o serie separată de date, institutul de Statistică din Franţa a revizuit estimarea de creştere economică pentru al doilea trimestru la 1,1% de la 0,9%.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO