Business Internaţional

Inflaţia istorică pune capăt costurilor negative de finanţare pentru guverne. Începe era datoriilor scumpe?

Inflaţia istorică pune capăt costurilor negative de...

Autor: Catalina Apostoiu

19.01.2022, 23:04 229

Randamentul obligaţiunilor germane pe 10 ani, un etalon pentru costurile de finanţare la nivelul zonei euro, a urcat peste zero pentru prima dată din 2019, investitorii pariind că băncile centrale vor fi nevoite să-şi retragă stimulentele pentru a încetini accelerarea spectaculoasă a inflaţiei, relatează Financial Times.

Yieldul bondurilor germane pe 10 ani a urcat la 0,013% ieri, cel mai ridicat nivel din mai 2019, reflectând o scădere a preţului titlurilor de datorie. La mijlocul lunii decembrie a anului trecut, randamentul se situa la aproximativ minus 0,4%.

Cu o zi în urmă, randamentul titlurilor de trezorerie americane urcaseră la cel mai ridicat nivel din doi ani, de aproximativ 1,87%. Creşterea randamentelor la nivel mondial reflectă aşteptările investitorilor potrivit cărora strategii va trebui să acţioneze rapid pentru a tempera urcuşul abrupt al preţurilor manifestat în marile economii ale lumii. Inflaţia peste aşteptări din UK a sport presiunea în creştere pe randamentele obligaţiunilor la nivel mondial.

Evidenţiind schimbarea recentă de direcţie de pe pieţele obliga­ţiunilor din zona euro, Grecia a plătit cel mai ridicat cost de finanţare din martie 2019 pentru noi titluri de datorie pe 10 ani.

„Sunt aşteptări de înăsprire a politicilor monetare peste tot, astfel că yieldurile cresc. Zona euro nu face excepţie“, arată Andrea Iannelli de la Fidelity Inter­na­tional.

Un yield pozitiv pentru titlurile ger­mane va avea efecte asupra costurilor de finanţare ale altor state membre şi com­panii din zona euro.

Creşterea puternică a inflaţiei odată cu redresarea economiilor îşi face puternic simţit efectul, iar în cazul Europei traderii pariază că BCE va începe să majoreze dobân­zile în septembrie, faţă de octombrie, pariul anterior, notează Bloomberg. Aceştia se aşteaptă că dobânda de referinţă să nu mai fie negativă până la sfârşitul anului.

Carsten Brzeski, de la ING, cataloghează trecerea bundurilor germane peste zero drept „simbolic importantă“ pentru că „reflectă o schimbare generală a politicii monetare în SUA, dar şi în zona euro, cu băncile centrale intrând pe calea exitului ca reacţie la creşterea inflaţiei“, potrivit Financial Times.

Creşterea randamentelor obligaţiunilor şi politica mai restrictivă a băncii centrale americane, care va întări dolarul, va tăia din avansul înregistrat de monedele pieţelor emergente, în special în ţările cu evenimente politice locale care ar putea deveni negative, în opinia unor strategi, scrie Bloomberg.

Brendan McKenna, strategy la Wells Fargo Securities, se aşteaptă ca investitorii să se îndrepe masiv către dolari chiar în condiţiile în care riscurile legate de economiile aflate în curs de dezvoltare intră în atenţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO