Business Internaţional

Inflaţia lunară din Istanbul, Turcia, cea mai mare din ultimul deceniu

Inflaţia lunară din Istanbul, Turcia, cea mai mare din...

Autor: Petru Mazilu

01.01.2022, 19:09 140

Inflaţia a înregistrat cea mai mare creştere din ultimul deceniu în Istanbul, potrivit datelor furnizate sâmbătă de autorităţi şi citate de Reuters.  

În cel mai mare oraş al Turciei, inflaţia din decembrie a ajuns la un nivel record pentru ultimul deceniu, iar guvernul a decis să majoreze de urgenţă preţurile naţionale la electricitate şi gaze naturale.

Preţurile au crescut şi la petrol şi asigurări auto, afectând si mai mult economia naţională, susţin specialiştii.

Autoritatea care reglementează piaţa energiei a anunţat că în 2022 preţurile au crescut cu până la 125% pentru agenţii economici şi cu 50% pentru gospodării.

În ianuarie, preţurile la gaze s-au majorat cu 25% pentru utilizarea în regim rezidenţial şi cu 50% pentru domeniul industrial.

În Isanbul, preţurile din retail au crescut cu 9,65% în decembrie şi cu 34,18% în tot anul, a anunţat Camera de Comerţ a oraşului. De asemenea, preţurile la electrocasnice s-au majorat cu 20% în timp ce la mâncare creşterea este de 15%.

Camera de Comerţ din Istanbul a mai stabilit că preţurile angro în oraş au crescut cu 11,96% din noiembrie şi cu 47,10% pe parcursul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO