Business Internaţional

Inflaţia mare forţează majorarea dobânzii la euro luna viitoare

Autor: Bogdan Cojocaru

09.06.2011, 23:41 434

BCE a menţinut dobânda de politică monetară la 1,25%, dar arputea-o majora în iulie pentru a doua oară în ultimele trei luni,în încercarea de a limita inflaţia.

Acesta este un semnal pentru guvernele europene că problemacrizei datoriilor din zona euro rămâne sar­cina lor. Şi BancaAngliei a menţinut dobânda la 0,5%.

Actuala valoare a fost stabilită în aprilie, dobânda fiindmajorată pentru prima dată după iulie 2008 de la nivelul minimrecord de 1%. Viitorul preşedinte al BCE, italianul Mario Draghi,s-a angajat să susţină o politică "graduală" de majorare adobânzii, dar şi retragerea măsurilor de urgenţă adoptate în timpulcrizei financiare pentru a asigura lichidităţi pe pieţe, scrieBloomberg. Angajamentul vine într-un moment în care ţările din zonaeuro se chinuie să depăşească o criză a datoriilor care riscă săducă la incapacitate de plată statele mai slabe precum Grecia.

Draghi a promis "aceeaşi doză sănătoasă de pragmatism" precumcea administrată de actualul şef al băncii, Jean-Claude Trichet,care a condus instituţia printre primele valuri provocate de şoculdatoriilor, cu epicentrul în Grecia.

"Vălul opac de incertitudine care se menţine asupra me­diuluimacroeconomic şi financiar şi vulnerabi­lităţile care au rămas cero evaluare atentă a situaţiei generale şi a perspecti­velor. Acestacere o porţie de gradualism în schim­barea politicii monetarestandard şi non-stan­dard", a spus Draghi.

Oficialul italian va prelua cel mai probabil şefia BCE pe 1noiembrie.

Draghi a promis că va respecta total principalul obiectiv alBCE, acela de a controla inflaţia, apreciind că aceasta este ceamai bună politică de a favoriza creşterea economică, dar asubliniat şi nevoia de flexibilitate într-un peisaj economic şifinanciar în continuă transformare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO