Business Internaţional

Inflaţia scăpată de sub control declanşează avertismente de recesiune la marginea zonei euro, un semnal de alarmă pentru BCE

Inflaţia scăpată de sub control declanşează...

Autor: Catalina Apostoiu

17.03.2022, 00:05 108

Preţurile de consum cresc atât de rapid la periferia estică a zonei euro, încât Estonia anticipează o recesiune, un avertisment pentru Banca Centrală Europeană care se luptă să aducă sub control inflaţia record pe fondul războiului din Ucraina, scrie Bloomberg.

În timp ce în zona euro creşterea preţurilor a atins 5,8% luna trecută, în părţi din regiunea baltică avansul este mai mult de dublul acestei rate. Iar acesta nu are şanse de a se domoli prea curând în contextul presiunilor infla­ţioniste generate de războiul din Ucraina.

Estonia ar putea fi depăşită de situaţie, banca centrală a ţării previzionând rata inflaţiei la peste 10% în decursul acestui an, ceea ce va trage în jos cererea şi creşterea economică a ţării.

„Ne vom majora estimările privitoare la inflaţie fără îndoială, aceasta urmând să aibă un efect con­siderabil asupra activităţii econo­mice şi puterii de cumpărare a consu­matorilor,“ arată Rasmus Kattai, din cadrul băn­cii centrale estone.

„Este foarte uşor să asistăm la o cifră uşor ne­gativă în ceea ce pri­veşte creşterea pe acest an“, adaugă acesta.

 BCE este de acord că atacul Rusiei asupra Ucrainei va duce la acce­lerarea creşterii pre­ţurilor. Însă deo­cam­dată, chiar şi într-un scenariu „sever“ care include sancţiuni mai dure împotriva Kremlinului şi costuri mai mari la energie, aceasta nu previzionează o recesiune în zona euro.

Într-adevăr, strategii au semnalat săp­tămâna trecută că sunt mai în­gri­joraţi în legătură cu inflaţia decât cu creş­terea economică în mo­mentul în care au anunţat o retragere acce­le­ra­tă a măsurilor de stimulare eco­no­mică, în pofida conflictului din Ucraina.

Şi totuşi, termenul de stagflaţie este menţionat din ce în ce mai des, cel mai recent în Germania, unde un indicator al aşteptărilor investitorilor privind cea mai mare economie europeană a înregistrat o creştere puternică.

„Aş fi foarte uimit dacă nu vom intra în recesiune, aici în regiunea baltică“, afirmă Martins Abolins, economist-şef la Citadele Banka din Riga.

„Întrebarea este cât de profundă va fi aceasta“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO